Pages

Friday 12 October 2012

Popia Nestum aka Popia Salju

Assalamualaikum...



Salam manis dan salam sayang buat semua...salam Jumaat yang penuh barakah...dah makan tengahari ke...mesti dah kenyang tersandar nie...tapi...NO..NO..NO..tak mau cam tue...berhenti sebelum kenyang tau...nanti kalau dah terlebih makan, nak buat kerja pun dah rasa malas...mata asyik nak manja-manja jer nanti..(^_^)*






Cuti-cuti nie dah ada perancangan nak pergi mana-mana ke...ataupun duduk melepak kat rumah jer...kalau boring...apa kata jom kita buat popia nestum yang juga dikenali sebagai popia salju...boleh juga buat kudap-kudap sambil layan dvd ke...astro ke...tak pun boleh sediakan untuk Raya Haji yang dah nak tiba tue...ringkas tapi sedap tau I tell U...hehehe:))






Bahan-bahan:-
-*1 bungkus kulit popia saiz besar - sri suka guna jenama fusipim @ pertama
-*telur putih - sebagai pelekat
-*minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Cara-cara:-
-Ambil sekeping kulit popia...gulungkan dan penghujungnya, letakkan putih telur dan gulung sampai habis...buat sampai habis semua kulit popia dan kemudian gunting kulit popia yang kita gulungkan tadi...saiz ikut kesukaan tapi lagi cantik kalau saiz dia untuk sekali masuk mulut je...bila dah siap gulung, panaskan minyak dan boleh mula menggoreng...bila kulit popia dah mula kuning, terus angkat sebab bila masa kita toskan minyak, kulit popia tue akan gelap sedikit lagi...jangan biar kulit popia terlalu garing nanti gelap sangat pula warnanya...biar sejuk dahulu baru kita salutkan dengan bahan perasa.






Inilah rupa kulit popia yang dah siap digunting dan yang digoreng...kulit popia pada mulanya akan rapat tapi jangan risau sebab bila dah digoreng, kulit popia akan terbuka dan bahan perasa akan masuk dicelah-celah kulit popia...sri minta maaf sebab terlupa nak ambil gambar step by step...bila dah siap gunting baru perasan gambar tak ambil...tapi disini sri kongsikan album kak Sally Rashid yang tunjukkan caranya...harap kak Sally halalkan ye sri kongsikan di sini...sebelum nie sri buat bentuk segi empat dan cara nie memang remeh sikit...lepas sri tengok cara kak Sally, cuba buat...fulamakkkk...cepat betul siapnya...terima kasih banyak-banyak kak Sally.







Bahan-bahan Salut:-
-*Gula icing
-*Nestum - kisar halus
-*Susu Tepung 

Cara-cara:-
-Satukan semua bahan diatas mengikut citarasa masing-masing sebab sri memang tak sukat...bila cukup rasa jer terus gaulkan dengan popia tadi tapi gaul perlahan ye...takut hancur pula nanti.






SELAMAT MENCUBA (^_^)*

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...