Pages

Monday, 26 March 2012

Roti Lapis Ala Lasagna

Assalamualaikum....

Salam sejahtera dan salam ceria....buat semua teman-teman moga sihat hendaknya...lama nya tak melawat blog nie...bukan apa...mood memasak kurang sikit sebab darling jauh...hehehe...mesti dah boringkan tengok resepi yang sama jer ada dalam list blog sri nie...untuk hari nie sri nak kongsikan resepi minum petang yang bagi sri memang best la...kalau yang minat keju pasti suka...bila dah suka tue...apalagi melambak la sri letakkan keju tue dalam resepi.






Resepi asal menggunakan lasagna...sri tukarkan kepada roti sebab malas nak keluar beli...badan dah penat tapi rasa nak makan...jadi sri gunakan lah apa yang ada dekat dapur tue...N3 nie sri buat petang semalam...jom kita layan resepi roti lapis ala lasagna ( suka-suka jer boh nama..:)) )...bagi yang nak buat lasagna...tukarkan aja roti dengan lasagna.









Bahan-bahan & Cara-cara:-

Bahan-bahan:-
-*6 keping roti 
-*4 keping keju cheddar
-*100gm keju mozarella - di parut

Bahan-bahan Inti:-
-*200gm isi ayam - potong kiub
-*1 biji tomato - didadu
-*4 biji cendawan butang - didadu
-*1/2 labu bawang holland
-*1 ulas bawang putih - cincang
-*sedikit lada benggala - didadu
-*1/3 sdt herba oregano
-*1/2 sdt serbuk lada hitam kasar
-*1/2 sdt serbuk lada sulah
-*1/2 sdb minyak masak
-*1 sdb marjerin
-*2 sdb sos cili
-*1 sdb sos tomato
-*secubit garam
-*1/3 cawan air

Cara-cara:-
-Panaskan minyak dan cairkan marjerin...tumis bawang putih hingga wangi.
-Masukkan semua bahan-bahan yang lain dan masak hingga pekat...ketepikan.

Bahan-bahan Sos:-
-*4 sdb tepung jagung
-*1 cawan susu segar
-*1/3 cawan air
-*1/2 sdb marjerin
-*secubit garam

Cara-cara:-
-Satukan semua dalam periuk kecuali marjerin...dan kacau hingga semua bahan sebati dan masukkan marjerin...masak atas api sederhana hingga semua pekat.
****note:bila sos mula memekat terus tutup api dan alihkan tapi sentiasa kacau hingga sos licin...ini untuk elakkan sos jadi berketul.






Proses Akhir:-
-Susun roti dalam loyang...ratakan inti...letak sos atas inti dan ratakan...tabur dengan keju cheddar dan keju mozarella...ulang langkah yang sama hingga habis roti...bakar pada suhu 170 c selama 30 minit.



SELAMAT MENCUBA :)







4 comments:

  1. nampak sedap bole dicuba nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...bagi sri memang best...dlm nak dok diet pn byk juga la yg kna ngap...hehehe

      Delete
  2. sgt suke page rosri kitchen nyh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...
      geledah2 la mana yg berkenan:))

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...