Pages

Friday, 10 October 2014

Kuah Kacang

Assalamualaikum...

Salam Jumaat yang penuh dengan barokah...moga semuanya dalam lindungan yang Maha Esa...aminn...haiiiiiiiiii semua...lama betul sri biarkan dapur ni bersawang...maaflah pada yang dok belek resepi2 lama kat sini...mesti penuh habukkan...hihihi...akak biziiiii plus sakit malas...tu yang jadi cenggini...

Ok lah...ni pun tiba2 rasa rindu dekat dapur sri dan juga rindu nak bw blog kawan2 yang lain...dah lama tak cedok ilmu dari dapur blogger2 lain yang ngancam habiss dengan resepi2 yang mabelessss gitew...Jap lagi sri nak mulakan aktiviti bw...sapa nak join jom...:)

Hari ni sri nak kongsikan resepi yang mudah dan biasa2 ja...teghobeq resepi raya haji baru2 nie...mesti ramai yang pandai masak kuah kacang untuk makan dengan nasi impit ataupun satay...yang sri kongsikan disini adalah cara sri...sapa nak...cepat salin...cehhh...cam cikgu lak rasa...:p




Untuk resepi ni sesuai juga kalau nak makan dengan satay, cucur udang, pecal ataupun passembor...cuma kita kena pandai tentukan kepekatan kuah...terpulang juga pada selera masing2...ada yang suka makan kuah yang pekat dan ada juga yang suka kuah yang agak cair...tapi jangan terlalu cair...nanti konpem tak sedap kuah kacang kita...

Bagi yang tak suka atau tak berapa gemar kuah yang pedas...boleh kurangkan kuantiti cili kering tapi bagi sri, 10 tangkai tak lah pedas sangat...lagipun kita ada masukkan santan...jadi rasa pedas tu kan kurang...





Taraaa...dah siap pun kuah kacang kita...senang...mudah...ringkas dan cepat...betul tak...pejam mata sambil kerling sikit2 pun boleh buat punya...sedia untuk digandingkan dan untuk di ngappp...:)

Boleh follow sri di instagram sri ( ROSRI6982 )....selalu sri akan post resepi di situ dulu...blog nie lambat sikit sebab sakit malas xmo sembuh2 lagi...



SELAMAT MENCUBA (^_^)*











2 comments:

  1. Salam kenal! Blongnya keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
    Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)

    ReplyDelete
  2. Salam kenal..feveret ni..mkn dgn nasi impit je pun dah sdap..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...