Pages

Tuesday, 6 March 2012

Sup Tauhu Telur Dgn Cendawan

Assalamualaikum...

Selamat petang dan salam ceria-ceria selalu...hari nie kita masih lagi diberi kesempatan dan peluang untuk melihat dan menikmati alam ciptaan Nya...melihat sang matahari yang mula tersenyum walaupun masih terdapat kehambaran diwajahnya tetapi cukup untuk menceriakan hari ini.






Hari nie sri nak kongsikan resepi sup tauhu telur yang pada sri menu yang memang sihat...di gandingkan pula dengan ikan bakar yang disalut dengan rencah sambal 'simple' juga disertakan dengan air asam tomato...memang mantoopppp...:))









Jom kita intai-intai resepi yang sememangnya mudah untuk disediakan.



Bahan-bahan:-
-*2 bungkus tauhu telur - potong dan goreng
-*2 ulas bawang putih - cincang
-*200gm isi ayam - potong kiub

-*5 butang cendawan shiitake segar - hiris nipis
-*6 keping cendawan tiram kelabu - carik-carikkan
-*1 batang lobak merah - hiris nipis
-*4 batang putik jagung - hiris nipis
-*sedikit bunga kubis
-*1 biji telur - pukul sedikit
-*1 1/2 sdb sos tiram
-*garam
-*serbuk perasa
-*air
-*minyak untuk menumis






Cara-cara:-
-Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi...masukkan isi ayam dan kacau.
-Masukkan air ikut kuah yang kita nak serta sos tiram dan biar hingga mendidih.
-Bila dah mendidih, masukkan garam, serbuk perasa, lobak merah, putik jagung dan bunga kubis...biar hingga separuh masak dan masukkan cendawan...masak seketika.
-Masukkan tauhu telur yang dah digoreng dan kacau...masukkan telur dan kacau cepat-cepat...biarkan sekejap dan tutup api.






SELAMAT MENCUBA :)



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...