Pages

Tuesday, 12 June 2012

Gulai Rebung Madu Dengan Tulang

Assalamualaikum...


Salam manis dan salam sejahtera semua...selamat menjamu selera bersama keluarga juga teman-teman sepejabat...bagi yang berpuasa..puasa sunat ataupun puasa qada...sri ucapkan selamat menunaikan ibadah puasa...sri doakan semua dalam lindungan Nya.



Pokok rebung madu...yang nie ditanam oleh abah sri...tak boleh ambil lagi sebab abah nak bagi
banyak dulu...:))



Hari nie sri nak kongsikan menu yang en suami minta hujung minggu baru-baru nie... Gulai/Kari Rebung Madu Dengan Tulang...sri gunakan rebung madu yang di tanam sendiri oleh ibu mertuaku...hehehe...segar dari ladang gitue...kalau yang suka rebung masam...beli aje kat pasar...sri tak suka rebung masam sebab tak tahan dengan bau dia...sebelum kahwin memang tak pernah makan...lepas kahwin, mak mertua ajar cara rebus rebung supaya tak akan jadi masam walaupun simpan lama.






Rebung
Ambil rebung dan buangkan kulit lapisan luar...potong setebal 1 - 2 inci...ambil yang muda sahaja...basuh dan masukkan ke dalam periuk...letak air bagi sama paras dengan rebung dan rebus hingga air kering...hati-hati tau...takut hangit pula karang...lepas tue toskan dan simpan dalam bekas...kalau nak tahan lama simpan dalam peti...rebung nie kalau buat ulam pun sodap...:))


Jom kita tengok bahan-bahan lain.


Bahan-bahan:-
-*1 kg tulang - sri guna tulang lembu...kalau nak buat tulang kambing pun boleh..tulang nie basuh bersih dan rendam sekejap dengan air garam...kemudian basuh dan rebus hingga empuk..letak garam sedikit...ketepikan...
-*rebung - ikut selera nak letak banyak mana
-*7 sdb rempah kari daging
-*1 cawan pati santan - sri ambil perahan yang pertama
-*garam
-*serbuk perasa
-*minyak masak

Bahan Tumis:-
-*1/4 labu bawang besar - hiris nipis
-*1 ulas bawang putih - hiris nipis
-*1 inci halia
-*kulit kayu manis
-*buah pelaga
-*bunga cengkih
-*bunga lawang
-*daun kari

Bahan Kisar:-
-*1/2 labu bawang besar
-*3 ulas bawang putih
-*3 inci halia

Bahan Tumis Darat:-
-*1/4 labu bawang besar - hiris nipis
-*1 ulas bawang putih - hiris nipis
-*1 inci halia - hiris nipis
-*daun kari








Cara-cara:-
-Panaskan minyak (lebih kurang 3sdb)...masukkan bahan tumis dan biar hingga naik bau...kemudian masukkan bahan kisar dan biar hingga garing sedikit.
-Bancuh remapah dengan sedikit air dan masukkan kedalam periuk...tambahkan 1 cawan air dan biar hingga rempah masak.
-Setelah itu masukkan tulang yang direbus bersama dengan stok rebusan, garam dan serbuk perasa kedalam periuk...masak hingga kuah agak pekat.
-Masukkan santan dan rebung...kacau rata dan biar hingga kuah mendidih...tutup api dan ketepikan.
-Panaskan 2 sdb minyak dan tumis bahan tumis darat hingga kekuningan...kemudian tuang bahan tumis tadi kedalam periuk gulai...kacau dan tutup...ini untuk menambahkan keharuman gulai tadi.






Gambar kat atas nie adalah sambal konen (orang utara panggil) / kuinin...buah nie adik beradik dengan buah macang juga tapi sri lebih suka buah nie sebab dia lebih manis...kena satukan kedua-duanya...buah nie pun segar dari ladang ibu mertua ku...seronoknya lah hidup dikampung kan...semua ada.hidangan nie pelengkap menu...perggghhhh...tak perasan en suami lalu belakang...hehehe...






SELAMAT MENCUBA (^^,)*

9 comments:

  1. Beruntungnya suami dia....memang Sri Idayau pandai masak! Hidangan di atas amat menyelerakan! Semuanya sekali termasuk sambalnya tu...aissshhhh ngences!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak amie...
      ikut petue org2 tua...nk pikat hati suami kena tawan perut dia...hehehe...
      sekali sekala makan mmg sedap kak...paling best ada sambal..(^^,)

      Delete
  2. amboiiii.. sedapnyerrr Sri.. akak dok terbau bau ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...time kasih kak shiela...
      bau sambal kuinin tue kuat sgt...(^^,)

      Delete
  3. Assalam Sri, salam singgah....waaa sedapnya lauk gulai rebung madu + tulang pulak tuh...lagi2 la bertambah kaaawwww gulai tu...Akak pun x penah lgk wat gulai rebung madu nih...susah tul nak jumpa... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Ummi..
      time kasih...masak bg pekat br best..
      rebung nie mmg ssh nk jmpa kt pasar...slalu yg ada rebung jeruk...
      nie mak mertua yg tanam...

      Delete
  4. As'kum sedapnyaa... ohh macam tu nak masak rebung.. nama aje orang kampung tapi kat rumah ni tak pernah masak rebung jenis macam ni.. nampak betul2 sedap! dengsan sambal kuini tu hadoii.. ngencess tak sudah dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'slm...
      gabungan gulai rebung n sambal kuinin mmg ngam sangat...
      kita pun byk blajar dr mak n mak mertua...
      lepas nie leh la cuba...(^^,)

      Delete
  5. salam...tumpang lalu kak, nk tny, klu rebung jeruk ok tak buat gulai? tq...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...