Pages

Friday 29 June 2012

Siput Kepah Masak Tiram Berserai

Assalamualaikum...

Salam Jumaat dan salam Sya'ban...semoga semua dalam keadaan sihat walafiat...amin...






Siapa suka makan siput...sila angkat tangan sambil senyum...hehehe...ramainye peminat siput...nie la ghupa siput kepah...siput nie adik ipar sri yang sponsor...hehehe...paling sedap siput kepah nie masak tiram atau pun bakar bercili jer...adusss...ratah dengan air asam memang tak ingat la...tapi satu je lah...kulit punya lah gedabak besau nye ...isi kat dalam halussssssss je.^_^*



jangan rebut-rebut...ambil semangkuk sorang...banyak lagi ada dalam kuali ^_^*

Jom kita layan apa bahan yang ada dalam resepi nie...senang jer nak masak siput kepah nie...zZZzzUUussS



Bahan-bahan:-
-*2 kg siput kepah - rendam dalam air selama 30 minit...cuci dan toskan.
-*6 batang serai - carik-carik kasar
-*2 sdb sos tiram
-*1 sdb kicap pekat
-*1 sdb kicap manis
-*3 sdb minyak

Bahan Tumis:-
-*3 ulas bawang merah - hiris nipis
-*3 ulas bawang putih - hiris nipis
-*2 inci halia - hiris nipis

Bahan Kisar:-
-*2 labu bawang besar
-*3 ulas bawang putih
-*3 inci halia
-*3 batang serai
-*15 biji cili kering






Cara-cara:-
-Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis hingga kekuningan...masukkan bahan kisar dan serai...biar hingga naik bau.
-Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis...kacau seketika dan masukkan siput kepah...tutup kuali selama 5 minit.
-Angkat penutup dan kacau bagi rata dan masak hingga kuah agak pekat...siap di hidang.

***untuk masakan siput...sri memang tak pernah letak garam sebab siput nie dah ada kandungan garam...kalau letak juga...mungkin masakan akan jadi terlalu masin...sri pernah alami masa mula-mula masak siput..(kenangan lama ^_^*)






SELAMAT MENCUBA (^_^)*



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...