Pages

Wednesday, 10 October 2012

Strawberry Tiramisu ~ From Berry Lavynia To Rie Arie

Assalamualaikum...


Salam manis dan salam sayang buat semua pengunjung blog ROSRIkitchen...terima kasih sri ucapkan pada yang tak jemu bertandang ke dapur yang tak seberapa nie...selamat datang juga pada yang baru berjumpa dengan blog sri.






Hari nie cuaca terlalu panas...dah berapa liter air yang sri minum pun tak tahu dah...selalu 1 botol yg besar tue pun payah nak habis...hari nie memang lebih dari biasa la...






Hari nie sri nak kongsikan resepi strawberry tiramisu...sebelum nie pun dah ada resepi tiramisu dalam almari dapur ROSRIkitchen nie...cuma kali nie sri gunakan perisa strawberry pula...yang nie tiramisu yang ditempah oleh adik sri untuk befday suaminya yang ke.........?hehehe...(^_^)*nak tahu umur kena tanya tuan empunya diri.







Bahan-bahan Syrup:-
-*150 gm filling strawberry
-*100ml air suam
-*2 sdb gula ising

Cara-cara:-
-Satukan semua bahan-bahan syrup dan kacau sebati...ketepikan.






Bahan-bahan Krim:-
-*250 gm cream chesse
-*150 ml non-dairy whipping cream
-*150 ml whipped cream
-*50 gm gula icing

Cara-cara:-
-Pukul cream chesse hingga gebu dan masukkan gula icing dan pukul lagi...ketepikan.
-Satukan whipping cream dan whipped cream...pukul hingga agak pekat dan sebati.
-Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.






Bahan-bahan Hiasan:-
-biskut tiramisu
-buah strawberry
-filling strawberry
-serbuk koko

Cara-cara Melapis:-
-Kalau gunakan loyang...alaskan dahulu dengan kertas minyak supaya memudahkan kita untuk mengeluarkan tiramisu dari loyang.
-Celupkan biskut tiramisu kedalam syrup dan susun di dalam loyang...susun rapat-rapat.
-Lapiskan dengan krim di atas biskut dengan rata....kemudian piping filling strawberry diatas cream.
-Ulang langkah hingga penuh loyang...bila dah siap...sejukkan dalam peti selama 2 hingga 3 jam sebelum keluarkan dari loyang...sri biarkan semalaman.
-Bila dah keluarkan dari loyang...kemaskan tiramisu kita dengan lebihan cream ataupun boleh juga kalau kemaskan dengan fresh cream.
-Bila siap ayak serbuk koko di permukaan dan hias ikut kreativiti masing-masing.






SELAMAT MENCUBA (^_^)*



8 comments:

  1. alahai..nmpk sedap sgt...comeii cc tu..

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum..

    Nak try anta komen ni. Harap dah boleh lah yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w"slm...
      hehehe...mesti boleh...:))

      Delete
  3. Yes! Yes! Alhamdulillah dah berjaya tulis komen kat blog ni.. Nak tiramisu sepotong...heheheee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...
      nanti kita poskan ye...
      cukup ke sepotong jer...:))

      Delete
  4. klu kta nk bt perisa coklat just tkar je ke ngn strawberi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ajer...ikut selera masing2...
      :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...