Pages

Thursday 12 April 2012

Daging Goreng Kunyit

Assalamualaikum...

Salam ceria dan salam sejahtera buat semua teman-teman...lewat sikit bersiaran hari nie...bukan lewat tapi dah banyak hari tak ziarah blog...sibuk sangat...






Hari nie sri nak kongsikan resepi Daging Goreng Kunyit yang menjadi diantara kegemaran suami sri...menu yang sememangnya mudah dan senang nak disediakan...selain daging, suami sri paling suka kalau udang atau sotong dimasak dengan resepi nie...tapi kena ada Sambal Belacan dan ulam...baru kena...:)) jom tengok.









Bahan-bahan:-
-*1/2 kg daging batang pinang - hiris nipis
-*2 biji kentang -  potong 8
-*1 inci halia - hiris nipis
-*2 ulas bawang putih - belah dua
-*1 labu bawang besar - potong bulat
-*1 biji cili merah - hiris nipis
-*1 sdt serbuk kunyit
-*2 sdb sos tiram
-*1 sdt biji lada hitam
-*garam
-*serbuk perasa
-*daun bawang - potong 2 inci
-*Minyak


Cara-cara:-
-Panaskan minyak dan goreng ubi kentang selama 2@3 minit...angkat dan ketepikan...kemudian tumis halia, bawang putih dan biji lada hitam.
_Bila dah wangi...masukkan daging dan kacau rata...masukkan serbuk kunyit, sos tiram, garam, serbuk perasa dan sedikit air...kacau lagi dan tutup dengan tudung...biar hingga mendidih.
-Kemudian masukkan kentang dan biar hingga daging dan kentang empuk...barulah kita masukkan bawang besar, cili merah dan daun bawang...kacau dan angkat.









Ini pula udang masak sambal tumis kerisik...kegemaran sri...:)) macam sambal tumis biasa tapi sri letak kerisik sikit dan sambal nie agak kering sedikit...layannnnnnn



Bahan-bahan:-
-*1 kg udang sederhana besar
-*10 biji cili kering
-*1 labu bawang besar
-*2 ulas bawang putih
-*1 inci halia
-*1/4 sdt belacan
-*2 sdb air asam jawa
-*2 sdb kerisik
-*garam
-*serbuk perasa
-*gula
-*minyak


Cara-cara:-
-Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan belacan hingga halus.
-Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga naik minyak...masukkan air asam jawa...kacau.
-Masukkan udang, garam, serbuk perasa, gula dan kerisik...kacau dan biar kuah pekat...siap dihidangkan.






SELAMAT MENCUBA :)




6 comments:

  1. alahaiii sedapnya..kita suka daging goreng kunyit tue..makan gitew jew..sedapp:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...mmg sedap...daging goreng kunyit + sambal belacan...mmg hbs prog diet :D

      Delete
  2. salam kenal2an Rosri....

    wahh...best....dah lama x mkn daging..tkut gigi tercabut...hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal mimie...
      xpe...klu guna dgng btg pinang...dagngnya lmbut...:))

      Delete
  3. Assalamualaikum,
    follow sini ye & salam kenal dari kak Amie

    ReplyDelete
  4. W'slm...
    terima kasih...
    salam kenal dari sri juga...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...