Pages

Wednesday 28 November 2012

Nasi Lemak Pandan

Assalamualaikum...


Selamat petang dan salam sejahtera buat semua...apa khabar sahabat-sahabat sri...semoga apa yang dirancang untuk hari ni berjalan dengan lancar...kalau ada yang tak dapat apa yang dihajati, mungkin ada hikmah disebaliknya...kita hanya merancang, Allah s.w.t jua yang menentukan.






Rasa-rasanya semua dah menikmati hidangan tengahari...ada lagi yang belum makan...jangan macam tue...tak elok untuk tubuh badan dan kesihatan...kalau pun dalam program diet...makanan tengahari harus juga diambil...ingat tau...






Okeylah...berbalik pada menu hari nie...sri nak kongsikan resepi nasi lemak pandan yang dah tertunda N3 nya sebab dah 2 minggu sri buat menu nie cuma terlupa nak kongsikan disini...asyik tayang resepi kek je kerja sri nie kan...resepi nie biasa-biasa je (cuma yang pasti memang sedap..perasan sikit jer)...mungkin dah ramai yang pernah buat...tapiiiiiiiii kita layan je lah resepinya..hehehe :))






Bahan-bahan Nasi:-
-*4 cawan beras - basuh dan toskan (nak lagi best, guna beras basmathi)
-*4 1/2 cawan air
-*1 cawan santan - 3/4 cawan pati santan + 1/4 cawan air
-*2 inci halia - hiris nipis
-*1/2 labu bawang besar - hiris nipis
-*2 ulas bawang putih - ketuk
-*2 helai daun pandan - simpul
-*garam halus - sri guna sudu KFC...kalau 4 cawan beras, sri letak 5 - 5 1/2 sudu 
-*Pewarna hijau pandan
-*Sedikit pes pandan


Bahan-bahan kisar:-
-*1 inci halia
-*1/4 labu bawang besar
-*1 ulas bawang putih - pilih ulas paling kecil


Cara-cara:-
-*Satukan semua bahan-bahan diatas berserta dengan bahan kisar kedalam rice cooker dan masak...bila air  dah tinggal paras nasi...gemburkan dan tutup...biar sampai masak.






Bahan-bahan Sambal:-
-*20 tangkai cili kering - rebus dan toskan
-*1 labu bawang besar
-*3 ulas bawang merah
-*2 ulas bawang putih
-*1/8 belacan - dari belacan yang RM0.30 tue :))
-*garam
-*serbuk perasa
-*gula
-*air asam jawa
-*minyak untuk menumis


Cara-cara:-
-Kisar halus cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan...panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi...masukkan garam, serbuk perasa, gula dan air asam jawa...masak hingga pecah minyak.






Bahan-bahan:-
-*1 ekor ayam - potong kecil
-*garam
***gaul dengan ayam

-*1 labu bawang besar
-*5 ulas bawang putih
-*3 inci halia
***kisar semua bahan-bahan di atas

-*1 1/2 sdb rempah kari daging
-*1 sdt serbuk cili
-*1/2 sdt serbuk lada sulah
-*1/2 sdt serbuk lada hitam
-*2 1/2 sdb tepung gandum
-*2 sdb serbuk kunyit
-*1 biji telur
-*daun kari - diguna semasa menggoreng
-*bawang besar - hiris nipis, diguna semasa menggoreng
-*minyak untuk menggoreng







Cara-cara:-
-Campurkan bahan-bahan kisar dengan rempah kari, serbuk cili, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, serbuk kunyit, tepung gandum dan telur...gaul sebati.
-Gaul adunan rempah dengan ayam hingga rata dan sebati...perap 30 minit.
-Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng...masa menggoreng ayam...tabur daun kari dan bawang besar didalam minyak...goreng ayam dengan api yang sederhana.


Bahan Hiasan Lain:-
-*Telur rebus
-*Ikan bilis goreng





Bismillah...jemput makan semua....(^__^)*



SELAMAT MENCUBA




2 comments:

  1. Salam kenal.
    Wahhh sedapnya nasi lemak pandan....dah lama tak makan nasi lemak mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan...
      time kasih...nti leh cuba...:)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...