Pages

Thursday 4 October 2012

Strawberry Cup Cake ~ Kek Cawan Hantaran

Assalamualaikum...






Salam manis dan salam sayang buat semua pengunjung yang sedang godek-godek dapur sri nie...kalau sepah, kemas balik tau...hehehe...(^_^)*
Mulakan hari-hari yang kita lalui dengan senyuman yang ceria bak mekarnya sekuntum bunga mawar...macam gambar kat atas tue...tapiiiii....mekar ke..?kira mekar je lah ye...sri harap semua teman-teman berada dalam lindungan Yang Maha Esa...amin.






Hari nie sri nak sajikan kek cawan perisa strawberry...sebenarnya nie N3 tertunda sebab sri terlupa...nasib baiklah gambar saja...kalau kek, dah tentu berkulat kek cawan nie...(^_____^)*
Jom kita semak bahan apa yang diperlukan kalau nak buat kek cawan nie...ala...jangan risau, bahan-bahan dia mudah jer...zZzzuUUusSss






Bahan-bahan:-

Bahan A
-*4 biji kuning telur
-*1 sdb ovellete

Bahan B
-*100 gm butter - cairkan dan biar sejuk
-*60 ml susu segar
-*1 1/2 sdt pes strawberry
-*1 sdt pewarna merah jambu

Bahan C
-*80 gm tepung superfine
-*40 gm tepung jagung 
***ayak bahan diatas

Bahan D
-*4 biji putih telur
-*80 gm gula castor



Cara-cara:-
-Pukul bahan A hingga kembang dan gebu....masukkan bahan B dan pukul sebati.
-Masukkan bahan C yang telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul sebati...ketepikan.
-Putar dengan kelajuan tinggi telur putih hingga berbuih dan kembang...masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kaku atau bertanduk...(adunan meringue).
-Masukkan adunan meringue kedalam adunan tepung dan dengan menggunakan spatula...kaup balik adunan hingga sebati...kaup balik perlahan ye.
-Tuang dalam paper cup 3/4 penuh dan bakar pada suhu 160 c selama 20 minit...setelah masak, biar sejuk baru deco dengan FC @ BC...makan saja pun sodap.






Buttercream:-
-*1 1/2 cawan gula icing
-*1/2 cawan krimwell
-*1/2 cawan shortening
-*1/2 cawan fresh cream
-*2 sdb susu pekat manis
-*pewarna

Cara-cara:-
-Satukan semua dan pukul dengan kelajuan sederhana hingga kembang dan gebu.
***untuk membuat bunga...mesti lebihkan gula icing supaya mudah untuk membentuk kelopak bunga...sri lebih suka guna pewarna berasaskan minyak (yang digunakan untuk mewarna coklat putih).






Bagi yang tengok cara-cara buat bunga rose...boleh klik SINI ...(^_^)*



SELAMAT MENCUBA (^_^)*

8 comments:

  1. Salam kenal... pestime singgah. menarik warna rose tu.. jemput singgah pulak yer http://www.monasrie.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kembali..
      Time kasih Gya sudi singgah..nti sri bw blog gya ye..

      Delete
  2. sgt cantik cc tu..elok terletak ising ros kat atas tu...kemas

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Sri..
    Nk tnya..tuk buat bunga tu, Sri tambahkn lg ke gula aising dia dr yg Sri dh bg dlm resepi buttercream tu? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'slm..
      Utk bunga klu ms bntk,kelopak x cntik,sri akn tmbh sikit lg..jgn ltk byk sgt..tmbh sikit je..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...