Pages

Wednesday, 5 December 2012

Durian Cheese Cake

Assalamualaikum...



Selamat pagi dan salam sayang buat semua...semoga perancangan hari ini berjalan dengan lancar sebagaimana yang direncanakan...:)






Inilah dia hasilnya yang sri katakan semalam dalam facebook...balik kerja semalam terus make-up kan kek durian yang dah lama kesejukan...hehehe...deko comot-comot jer...saja teringin nak makan...bahan pula memang dah ada...so jalan terus dengan projek..:)






Resepi kek tetap sri gunakan resepi yang selalu sri buat cuma tambah puree durian jer...bahagian lapisan kek pula, sri gabungkan isi durian, fresh cream dan keju...mantoooppp gitew...makan memang tak hingat...untuk bahagian luar, sri lapiskan dengan cream cheese dan kemudian kita bedakkan dengan fresh cream...boleh gitew...cam make-up orang pula menu dia...hehe...apa-apa pun layan je lah resepi nie...(^_^)*






Bahan-bahan:-
-*3 biji telur kuning
-*1 biji telur
-*1 sdb ovellete
-*100gm butter - cairkan dan biar sejuk
-*60 ml susu sejuk
-*3 sdb puree durian segar
-*1 sdt esen durian - optional
-*80 gm tepung superfine - ayak
-*40 gm tepung jagung - ayak
-*3 biji telur putih
-*80 gm gula halus



Cara-cara:-
-Panaskan oven pada suhu 160 c selama 10 minit dan alas loyang (sri guna loyang 7") dengan baking paper.
-Satukan telur kuning, 1 biji telur (kuning & putih) dan ovellete...pukul hingga gebu.
-Masukkan butter cair dan susu dan pukul sebati...kemudian masukkan puree durian dan esen durian...pukul sebati.
-Kemudian masukkan tepung superfine dan tepung jagung yang telah diayak kedalam mangkuk adunan sedikit demi sedikit hingga habis dan pukul sebati...ketepikan.
-Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga berbuih dan masukkan gula halus sedikit demi sedikit...pukul hingga kaku.
-Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung dan dengan menggunakan spatula, kaup balik adunan dengan perlahan hingga semua sebati.
-Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit.
-Bila kek dah masak, terbalikkan sekejap dan kemudian sisipkan dengan pisau dibahagian tepi loyang dan sejukkan atas redai sebelum mendeko.






Untuk lapisan tengah
Durian Cream Cheese Filling
Bahan-bahan:-
-*200 gm isi durian - blend
-*100 gm cream cheese
-*1 cawan fresh cream
-*1/4 cawan susu pekat manis


Cara-cara:-
-Pukul cream cheese hingga gebu dan masukkan susu pekat dan pukul sebati...masukkan isi durian dan fresh cream...pukul sebati...boleh lah mula melapis kek.


Untuk bahagian luar
Bahan-bahan:-
-*150 gm cream cheese
-*1/4 cawan susu pekat manis


Cara-cara:-
-Pukul gebu cream cheese dan masukkan susu pekat...pukul sebati...kemudian boleh mula lepakan bahagian luar kek.
(untuk licinkan permukaan kek yang disalut dengan cream cheese, rendam spatula dalam air panas...lap kering dan ratakan permukaan cheese)



durian cream cheese filling tue yang mengancam...sedap makan sejuk-sejuk..:)



SELAMAT MENCUBA (^_^)*

4 comments:

  1. Saya mmg peminat durian, like : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita serupa...peminat tegar..hehehe:)

      Delete
  2. sedap..dah mmg hantu durian..bila la bleh nk buat kek ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...
      kena buat cpt2...nti durian hbs..
      hihi :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...