Pages

Wednesday 21 November 2012

Happy Belated Anniversary To My Blog

Assalamualaikum...






Salam sayang dan salam sejahtera buat semua...terima kasih sri ucapkan pada yang sudi BW dan menjadi teman sri di dunia dapur alam maya nie...sri juga nak minta maaf sebab kebelakangan nie tak sempat nak BW ke blog teman-teman disebabkan masa yang tak mengizinkan....ditambah pula dengan line tenet yang 'terrrrlalu laju'...:(






Tak sangka pula usia blog sri dah setahun pun...kalau bayi, dah boleh berjalan pun...tapi sri masih bertatih lagi menuntut ilmu dalam bidang yang sri minat...tambahan lagi dalam dunia bakeri...banyak ilmu yang sri dapat dari teman-teman blog dan juga FB...terima kasih sri ucapkan pada semua...hanya Allah s.w.t yang membalas segalanya...kalau diikutkan bulan lepas ulangtahun rosrikithen.blogspot.com tapi baru semalam berkesempatan membuat kek impian macam yang dalam masterchef 2 baru-baru nie. :)






Sri buatkan '2 tier Strawberry Sponge Cake'....memang penuh dengan strawberry...puas betul makan...lapisan dalam sri letakkan fresh cream dan creamcheese frosting...bahagian luar sri kemaskan dengan cream cheese frosting...bunga rose dan daun pula sri guna buttercream...untuk hiasan sri gunakan buah strawberry segar...apakata kita layan resepinya...:)






Strawberry Sponge Cake
Bahan-bahan:-
Bahan A
-*3 biji telur kuning
-*1 biji telur (kuning dan putih)
-*1 sdb ovellete

Bahan B
-*60 ml susu segar sejuk
-*100 gm butter - cairkan dan biar sejuk

Bahan C
-*220 gm tepung spongemix
-*1 sdt pes strawberry
-*1 sdt pewarna pink

Bahan D
-*3 biji putih telur
-*40 gm gula halus






Cara-cara:-
-Panaskan oven pada suhu 160 c selama 10 minit dan alaskan loyang dengan baking paper.
-Putar bahan A hingga kembang dan masukkan bahan B...putar sebati.
-Masukkan tepung spongemix sedikit demi sedikit hingga habis dan putar sebati...kemudian masukkan pes strwaberry serta pewarna pink dan putar lagi hingga semua mesra...ketepikan.
-Putar dengan kelajuan tinggi putih telur hingga menjadi putih dan masukkan gula halus sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan kaku dan bertanduk...bila diterbalikkan mangkuk adunan, putih telur tak akan jatuh.
-Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung dan kaup balik dengan spatula...kaup balik perlahan hingga semua sebati.
-Tuang adunan dalam loyang dan bakar selama 45 minit pada suhu 150 c.
(sri guna loyang 7" untuk bahagian bawah dan loyang 5" untuk bahagian atas)
-Bila dah masak..terbalikkan kek selama 5 minit atas redai...kemudian sisipkan bahagian tepi loyang dengan pisau dan sejukkan kek sebelum deko.






Cream Chesse Frosting
Bahan-bahan:-
-*250 gm cream chesse
-*250 ml non-dairy whipping cream
-*50 gm gula icing


Cara-cara:-
-Putar cream chesse hingga gebu dan ketepikan...kemudian dalam mangkuk lain, putar dengan kelajuan tinggi non-dairy whipping cream hingga kaku dan bertanduk...masukkan gula icing dan putar sebati.
-Satukan cream chesse dan fresh cream dan pukul sebati...wrapkan dengan plastik dan simpan selama 15 minit dalam peti ais sebelum deko.






Untuk yang nak buat bunga rose dari buttercream...nie resepinya
Buttercream
Bahan-bahan:-
-*1 cawan krimwell
-*1 cawan shortening
-*2 cawan gula icing

Cara-cara:-
-Putar semua hingga sebati dan gebu...boleh mula deco.






SELAMAT MENCUBA (^_^)*

2 comments:

  1. assalamualaikum sri..
    salam kenal2 dri RC2U...
    uwaaa..sungguh romantis si bunga ros pink tu tau..tirgoda RC dgn soft colour tu..siap ada embun2 gitew..
    bravo2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...
      terima ksh RC2U atas kunjungan ke dapur sri...
      salam kenal juga...deco smpi ke pagi...tue yg ada embun2...hehehe:)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...