Assalamualaikum...
Salam ceria dan salam manis buat semua...banyak betul kerja hari nie...sri harap semua dalam lindungan-Nya...amin...dah kenyang ek semuanya...mata cam kuyu-kuyu manja aje tue...hehehe...sama la dengan tuan punya dapur nie...rasa cam nak lentok-lentok je.
Hari nie sri nak kongsi resepi 'lunch' yang 'simple'...kalau ikutkan nak 'update' pagi tadi...tapi tak sempat lak sebab banyak kerja yang kena bereskan...lambat pun tak apa lah ye...tuan dapur tak cukup tangan hari nie.. (^^,)*...resepi dari mak sri...jom tengok bahan apa la yang ada kan.
Bahan-bahan:-
-*10 ekor ikan temenung/kembong @ siakap
-*1 1/2 biji limau nipis - ambil jus nya
-*2 sdb cencaluk - nak letak lebih pun boleh
-*garam
-*serbuk cukup rasa
Bahan Kisar:-
-*1 biji cili hidup
-*3 biji cili padi
-*3 ulas bawang merah
Bahan Hias:-
-*daun bawang
-*cili hidup
Cara-cara:-
-Panaskan kukusan.
-Bersihkan ikan dan tos sekejap...satukan jus limau, bahan kisar, garam dan serbuk cukup rasa...gaul sebati dan perap bersama ikan selama 10 - 15 minit.
-Susun ikan dalam bekas...tuang bahan perap tadi atas ikan...letakkan cencaluk di atas ikan...kukus hingga masak.
-Taburkan daun bawang dan cili hidup yang dihiris nipis sebelum menghidang.
SELAMAT MENCUBA (^^,)*
Salam masuk sini terus kecurr... memang ada cencaluk kat dalam peti sejuk.. nanti nak buat cam ni sedapnya... lama tak makan cencalok kecurnyaaaa
ReplyDeleteSalam..nie idea mak sri..slalu ikan buat rbus biasa jer..
Deletesaje ubah cara..sedap pula..hehehe..