Pages

Wednesday 23 May 2012

Kek Cawan Baldu Biru

Assalamualaikum...





Salam manis dan salam sayang buat semua...semua dah kenyang kan....jom kita jamu-jamu mata tengok kek cawan baldu biru nie...macam lagu duet awie dan ella....

Sehelai Baldu Biru..
Yang Kau Berikan Dulu..
Lambang Cinta Mu Itu..
Ku Simpan Di Kalbu Ku..

Alamak...ternyanyi la pulak...nasib baik tak ada yang dengar...kalau tak mesti ada yang pengsan...hehehe...sebenarnya kek nie sri buat jumaat lepas tapi deconya hari sabtu baru sri jalankan misi membuat rose...seperti yang sri janjikan...sri ada ambil gambar langkah demi langkah untuk membuat bunga ros untuk deco atas kek...harap-harap kawan-kawan dapat faham ye...kalau tak faham boleh tengok video yang sri kongsikan...sri pun banyak belajar dari pemilik video nie.









Untuk kali nie...sri deco bunga ros dengan freshcream...pertama kali deco dengan freshcream nie...rasa susah sikit...bagi yang baru nak belajar...sri cadangkan guna buttercream...jom layan resepi kek cawan nie.






Bahan-bahan:-
-*4 biji telur
-*1 sdb ovellete
-*1 sdt esen vanilla
-*100 gm marjerin - cairkan
-*60 ml susu segar + 1 sdt cuka makan / cuka epal - biar 10 minit...masa nak guna baru kacau
-*80 gm tepung superfine
-*40 gm tepung jagung
-*1 sdt baking powder
-*1/2 sdt soda bikarbonat
-*2 sdt pewarna biru
-*4 biji putih telur
-*80 gm gula castor

***freshcream @ buttercream untuk menghias...sri guna fresh cream.





Cara-cara:-
-Panaskan ketuhar pada suhu 160 c selama 10 minit.
-Satukan kuning telur, ovellete dan esen vanilla...pukul hingga kembang dan berkrim...masukkan marjerin cair dan pukul sebati.
-Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan soda bikarbonat...kacau susu yang ditambah cuka tadi...masukkan secara selang seli tepung dan susu ke dalam adunan tadi...pukul hingga sebati.
-Masukkan pewarna biru dan guna spatula untuk sebatikan...ketepikan.
-Pukul putih telur hingga berbuih dengan kelajuan tinggi dan masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan pukul hingga adunan kaku dan bertanduk.
-Masukkan adunan putih telur kedalam adunan pertama dan kaup balik hingga sebati dan mesra...kaup balik kasar tau...
-Masukkan adunan 3/4 kedalam paper cup...bakar selama 20 minit pada suhu 160 c...bila masak...sejukkan sebelum menghias.


Langkah-langkah membentuk bunga ros..(^^,)*


Peralatan yang sri guna...




Guna gunting untuk mengangkat bunga yang telah siap...

Siap sekuntum bunga...kalau deco guna freshcream...lepas buat simpan
sekejap dalam peti sebelum hias atas kek...


Video yang lebih membantu (^^,)...terima kasih TengSern Peh






SELAMAT MENCUBA (^^,)*

6 comments:

  1. Comelnya bunga ros tu kak...
    sy x penah nak deco mendeco nie...hajat nak buat tu ada........tp mcm x kesampaian lagi....hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks syifa...
      cubalah...akak mula2 dlu xbrani nk try...
      pas try seronok la plak...

      Delete
  2. cantik ... tapi fresh cream dia tak nampak licin smooth mcm butter cream kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...
      buttercream lg cantik bila deco bunga...
      tp freshcream xmuak bila mkn...
      (^^,)*

      Delete
  3. SALAM,KEK NYER COLOUR BIRU KAN? CANTIK..KALAU NK LETAK FILLING,APE YG SESWAI YEK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...
      kek color biru...
      utk filling rasanya cream chesse atau choc ganache...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...