Pages

Wednesday, 29 February 2012

Roti Pintal Sosej

Assalamualaikum...

Salam ceria dan selamat petang buat semua teman-teman....semoga segala perancangan untuk hari ini berjalan dengan lancar...sri ucapkan selamat ulangtahun kelahiran pada siapa yangmenyambutnya hari nie...lagi 4 tahun baru boleh ucap pula ye...hehehe...





Hari nie sri nak kongsikan resepi Roti Pintal Sosej pula...bila dah mula dapat meroti nie...seronok pula rasa...resepi roti nie sri guna resepi yang sama dengan Roti Manis Cendawan  ...nanti kita tengok ulangtayang resepi ye kengkawan...tapi sri nak minta maaf sebab terlupa ambil gambar step by step untuk buat pintal...bagi yang nak belajar...bolehlah klik SINI (sumber : Page Jom Masak di FB)...Marizah Miza @ Jom Masak...kak sri minta halal ye...







Bahan-bahan:-
-*250gm tepung superfine
-*250gm tepung gandum
-*100gm gula castor
-*11gm yis mauripan
-*2 sdb susu tepung
-*1 sdt bread softener
-*1 sdt bread improver
-*1 sdt shortening
-*1/2 sdt garam halus
-*1 biji telur - pukul sedikit
-*150ml air suam 
-*60gm marjerin


Bahan Hiasan: 15 batang sosej, sos cili, mayonis (bancuhkan dengan sedikit susu...kalau tak nak letak susu pun tak apa)






Cara-cara:-
-Satukan tepung superfine, tepung gandum, gula castor, yis, susu tepung, bread softener, bread improver, shortening dan garam halus...gaul dengan hujung jari hingga semua bahan-bahan mesra alam gitu.
-Setelah semuanya mesra...buat lubang ditengah-tengah dan letakkan telur yang telah dipukul sedikit dan gaul rata.
-Masukkan air suam dan uli doh...jangan risau kalau tengok macam tak cukup air...selepas itu masukkan marjerin dan uli doh hingga sebati...uli doh menjadi lembut dan elastik.
-Masukkan doh ke dalam plastik dan ramas-ramas doh selama 20 minit...tujuannya untuk dapatkan doh yang lembut gitu...keluarkan doh dan uli lagi 10 minit kemudian perap doh selama 1 jam.
-Bila doh dah naik dua kali ganda...keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin...sri timbang doh 40gm...leperkan doh dan letak sosej...gulung dan kemaskan...potong doh sosej tadi setebal 1 inci tapi jangan bagi putus...pintal-pintalkan doh sosej tadi...biarkan doh naik dua kali ganda dan pipekan sos cili dan mayonis.
-Bakar 15 - 20 minit pada suhu 170 c.






SELAMAT MENCUBA :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...