Pages

Saturday 26 November 2011

pAu mONteL


Assalamualaikum...
Selamat petang dan selamat berhujung minggu buat semua teman-teman...cuti sekolah nie mesti ramai yang mengambil peluang untuk pergi melancong atau pulang ke kampung...esok dah 1 Muharram...tahun baru bagi semua umat Islam...petang nie ada yang mengadakan kenduri untuk bacaan doa akhir tahun dan juga awal tahun sempena menyambut Awal Muharram.







Apa yang sri nak kongsikan hari nie mungkin sesuai kalau nak di buat sebagai juadah untuk di hidang kepada para tetamu...cara membuat yang mudah dan tak perlu menunggu lama...
Asam pedas ikan tenggiri...
Dimasak cara ala cik nyonya...
Pau montel nama di beri...
Macam tuan yang membuatnya...
:))



Bahan-bahan:-
-*500gm tepung pau @ tepung high protein
-*1 biji telur
-*1/2 sdt garam halus
-*200ml air suam
-*1 sdb yis mauripan
-*2 sdb marjerin
-*1 sdb shortening
-*2 sdb gula
-*2 sdb susu pekat






Cara-cara:-
-Didalam bekas adunan atau bekas lain yang agak besar, tuangkan air suam...masukkan yis, marjerin, shortening, gula dan susu pekat...kacau sedikit dan biar adunan tadi 8 - 10 minit.
-Bila yis dah berbuih...masukkan separuh tepung, telur yang dipukul sedikit dan garam.
-Gaul adunan tadi dengan sudu sehingga sebati dan melekat pada sudu...bila dah sebati, gaul dalam satu arah.
-Kemudian masukkan lebihan tepung tadi dan gaul dengan sudu sekejap...kemudian uli guna tangan...kalau adunan lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan tadi tak melekat pada bekas adunan.
-Bulat-bulatkan adunan hingga habis...ambil yang mula-mula dibulatkan tadi dan masukkan inti didalamnya dan bulatkan kemas-kemas...letak diatas kertas minyak atau daun pisang yang telah dipotong kecil-kecil...(sri guna acuan cup cake jer...cepat sikit kerja...hehehe)...rehatkan doh selama 15 minit.
-Kukus pau menggunakan api yang sederhana...kalau api yang kuat...tepung akan jadi kekuningan...kukus 15 minit atau sehingga masak.



 



Kali nie sri buatkan inti kentang dengan daging...selalunya sri letak inti kacang merah atau inti kaya...cara masak sama macam inti Karipap Daging yang pernah sri kongsikan...cuma untuk pau sri tak letak daun sup dan cili merah...


Bahan-bahan Inti:-
-*5 biji kentang - di potong dadu
-*200gm daging - di potong halus
-*1 labu bawang besar - di hiris halus
-*sedikit daun kari - di cincang
-*1 bungkus serbuk kari (kalau suka pedas lebihkan serbuk kari + 1 sdt lada hitam)
-*garam
-*serbuk perasa


Cara-cara:-
-Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, daun kari dan daging...biar sekejap.
-Masukkan serbuk kari yang dibancuh dan kacau...biar sekejap dan terus masukkan ubi kentang.
-Masukkan garam, serbuk perasa dan tambahkan sedikit air dan masak hingga kering.


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...