Pages

Tuesday, 1 November 2011

kARipAp dAgiNg

Assalamualaikum dan selamat pagi...
Sarapan apa ye pagi nie...saya dari semalam dah prepare bahan2 untuk buat sarapan pagi nie...semalam saya sediakan inti utk buat karipap daging...bukan apa, nak cepat siap...kalau masak pagi nie takut lambat pula siap karipap daging tue...jadi pagi nie cuma sediakan kulit dan proses mengelim karipap jer...sekejap jer dah boleh makan...kalau karipap nie saya suka guna ubi kentang berbanding keledek...semalam saya buat inti kari...kalau buat inti lada hitam pun sedap juga...




Bahan-bahan Kulit:-
-*500gm tepung gandum
-*marjerin secukupnya - bekukan dan potong kiub
-*air sejuk
-*secubit garam

Cara-cara:-
-Satukan tepung,garam dan marjerin dan main dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
-Lepas tue masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
-Boleh terus di canai.





Bahan-bahan Inti:-
-*5 biji kentang - di potong dadu
-*200gm daging - di potong halus
-*1 labu bawang besar - di hiris halus
-*sedikit daun kari - di cincang
-*1 bungkus serbuk kari (kalau suka pedas lebihkan serbuk kari + 1 sdt lada hitam)
-*2 biji cili hidup - di cincang halus
-*daun sup - di potong 1 inci
-*garam
-*serbuk perasa


Cara-cara:-
-Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, daun kari dan daging...biar sekejap.
-Masukkan serbuk kari yang dibancuh dan kacau...biar sekejap dan terus masukkan ubi kentang.
-Masukkan garam, serbuk perasa dan tambahkan sedikit air dan masak hingga kering.
-Apabila hampir kering masukkan cili hidup merah dan daun sup...kacau sebati dan tutup api.
-Bolehlah mula mengelim karipap.


SELAMAT MENCUBA :) 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...