Pages

Thursday 5 July 2012

Cream Puff With Swan Cream Puff

Assalamualaikum...


Salam sayang buat semua...macam mana hari nie...semua perancangan yang dibuat berjalan lancar tak...sri doa kan semua dipermudahkan oleh Nya...yang penting kita ikhlas dalam apa jua yang kita nak lakukan dan adalah kerana Allah S.W.T...



Swan kita ngah dating .. ^_^*


Lambat pula sri masuk dapur hari nie walaupun dah dibuat tayangan perdana di wall FB sri tadi...bila dah janji kena la tunaikan...betul tak...biar lambat asal dapat juga 'update' N3 untuk hari nie...jadi hari nie sri nak kongsikan resepi cream puff yang memang marvelous lah...resepi cream puff sri dapat dari teman FB... Marizah Miza ...terima kasih ye dan sri mintak halal kan untuk sri kongsikan disini pula buat rujukan teman-teman yang lain...bentuk swan nie pun sebab tergoda tengok page Jom Masak dan Blog Citarasawan...comeyyyy sangat..(^_^)*



merajuk ke .. ^_^*


Sebenarnya cream puff nie sri buat untuk minum petang semalam...tengok dalam peti ais ada lagi baki krim kastard lebihan dari buat fruit tart yang customer tempah...tiba-tiba jer teringat tayangan cream puff Marizah Miza...apa lagi...bahan semua memang dah ada...maka kita jalankan misi nak membuat cream puff.

Sebelum nie pernah buat tapi tak berapa cantik...jadi semalam cuba resepi Marizah Miza pula...Alhamdulillah...menjadi...naik bulat-bulat je...ok lah...banyak pula ceritanya...jom kita layan resepi..^_^*






Bahan-bahan:-
-*200 ml air (1 cawan)
-*90 gm butter (1/2 cawan)
-*1 sdb gula pasir
-*secubit garam
-*120 gm tepung gandum (1 cawan)
-*3 biji telur gred A (resepi asal 4 biji telur gred C)



Cara-cara:-
-Panaskan oven pada suhu 200 c selama 10 minit.
-Satukan air dan butter kedalam periuk dan cairkan butter...bila dah butter dah cair...masukkan gula dan garam...besarkan api dan masak hingga mendidih...tutup api.
-Masukkan tepung gandum dan cepat-cepat gaul hingga sebati dengan senduk kayu.
-Masak semula dengan api yang sederhana sehingga nampak satu lapisan/kepingan nipis pada dasar periuk...pastikan adunan sentiasa digaul.
-Tutup api dan biarkan adunan sejuk seketika...campurkan dengan telur yang telah dipukul sedikit...guna mixer atau whisk dan pukul sebati.
-Masukkan dalam piping bag yang telah diisi nozel dan pipe kan atas dulang pembakar...bakar pada suhu 200 c selama 20 minit.




Sebelum bakar...spray permukaan doh dengan air.





Untuk resepi krim kastard nie sri guna resepi sendiri sebab sri tak suka letak telur...^_^*


Krim Kastard
Bahan-bahan:-
-*3/4 cawan tepung kastard
-*1 cawan susu cair
-*3/4 cawan air
-*6 sdb gula pasir
-*1/4 sdt garam halus

Cara-cara:-
-Masukkan tepung kedalam periuk baru masukkan bahan-bahan lain dan cepat-cepat kacau biar mesra...masak atas api yang sederhana hingga pekat dan licin...biar sejuk.
-Masukkan dalam piping bag dan pipekan kedalam puff.
(untuk resepi asal krim kastard klik SINI )




Bagi yang nak buat bentuk swan boleh tengok dekat page    
Jom Masak   ada step by step ..^_^* atau ke blog Citarasawan 












SELAMAT MENCUBA (^_^)*

2 comments:

  1. Assalam Sri.. amboii omeynyerrr swan swan tu.. seolah2 sdg bermain di atas tasik.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak Shiela...
      hehehe...terima kasih...
      ada masa lebih sikit...tue yg saja2 try wat btk swan...^_^*

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...