Pages

Tuesday 10 July 2012

Pandan Cup Cake

Assalamualikum...

Salam manis dan salam sayang buat semua...bagi yang baru terjumpa dapur nie, sri ucapkan selamat datang...geledah-geledah la mana yang patut...jamu-jamu mata...kalau berselerak kemas balik tau...hehehe...^_^*






Cadang dihati nak tayang pagi tadi...tapi kita hanya merancang...Allah s.w.t yang menentukan...sibuk sangat sampaikan tuan empunya dapur pun baru boleh masuk petang nie...jadi hari nie nak tayang resepi kek cawan perisa pandan...sebenarnya dah 2 minggu sri buat...untuk hantaran juga...dah temanya warna hijau...jadi sri buat perisa pandan dan bunga rose pun warna hijau ( ada ker rose hijau ye )...tak kisah lah...janji dah selamat pun...kek cawan nie untuk hantaran pertunangan...jom kita layannnnn resepi nya ^_^*






Bahan-bahan:-

Bahan A
-*4 biji kuning telur
-*1 sdb ovellete

Bahan B
-*100 gm butter - cairkan dan biar sejuk
-*60 ml susu segar
-*1 1/2 sdt pes pandan
-*1 sdt pewarna hijau

Bahan C
-*80 gm tepung superfine
-*40 gm tepung jagung 
***ayak bahan diatas

Bahan D
-*4 biji putih telur
-*80 gm gula castor







Cara-cara:-
-Pukul bahan A hingga kembang dan gebu....masukkan bahan B dan pukul sebati.
-Masukkan bahan C yang telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul sebati...ketepikan.
-Putar dengan kelajuan tinggi telur putih hingga berbuih dan kembang...masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kaku atau bertanduk...(adunan meringue).
-Masukkan adunan meringue kedalam adunan tepung dan dengan menggunakan spatula...kaup balik adunan hingga sebati...kaup balik perlahan ye.
-Tuang dalam paper cup 3/4 penuh dan bakar pada suhu 160 c selama 20 minit...setelah masak, biar sejuk baru deco dengan FC @ BC...makan saja pun sodap.







Buttercream:-
-*1 1/2 cawan gula icing
-*1/2 cawan krimwell
-*1/2 cawan shortening
-*1/2 cawan fresh cream
-*2 sdb susu pekat manis
-*pewarna

Cara-cara:-
-Satukan semua dan pukul dengan kelajuan sederhana hingga kembang dan gebu.
***untuk membuat bunga...mesti lebihkan gula icing supaya mudah untuk membentuk kelopak bunga...sri lebih suka guna pewarna berasaskan minyak (yang digunakan untuk mewarna coklat putih).





SELAMAT MENCUBA (^_^)*

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...