Pages

Wednesday, 18 July 2012

Chesse Fruit Tart

Assalamualaikum...


Selamat petang dan salam sayang buat semua teman-teman....dah sampai kepenghujung bulan Sya'ban...kini umat Islam seluruh dunia akan meraikan kedatangan bulan Ramadhan al-Mubarak yang penuh dengan barakah...semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna serta dapat merebut nikmat dan hikmah yang terkandung di bulan mulia ini.




Petang nie dah ada rancangan nak masak apa ke...kalau belum...boleh lah belek resepi yang sri nak kongsikan nie ataupun boleh juga kalau nak geledah resepi-resepi yang tersimpan dalam almari dapur nie...bagi penggemar keju macam sri mesti tak lepas pandang punya kalau terhidang di depan mata...tambahan pula bak kata kak ChaHaya Shiela...lagi sedap kalau kita "served chilled".




Inilah yang sri katakan tadi...Chesse Fruit Tart...gabungan kulit tart yang rangup...ditambah dengan filling cream chesse yang diadun dengan sempurna dan di lengkapkan dengan hiasan buah-buahan yang memang menjadi kegemaran sri...errrrmmmm...marvelous sangat...hehehe...bagi yang nak rasa...nie sri kongsikan resepinya...jom kita layannnnnnnnnnn.





Bahan-bahan:-
Bahan A
-*250 gm butter
-*40 gm gula icing - ayak
-*1 sdt esen vanilla

Bahan B
-*1 biji telur

Bahan C
-*420 gm tepung gandum - ayak
-*1 cawan susu tepung

Cara-cara:-
-Putar bahan A hingga sebati dan lembut...kemudian tambahkan bahan B...putar lagi.
-Masukkan sedikit demi sedikit bahan C...boleh terus guna mixer atau uli guna tangan...sri guna tangan jer...bila dah sempurna doh tadi...simpan sekejap dalam peti ais selama 30 minit.
-Setelah itu...keluarkan dari peti ais dan bolehlah mula tekan adunan pastri kedalam acuan tart...sri guna acuan tart bersaiz 5.5cm...bakar tart shell pada suhu 160 c selama 20 minit (guna api atas bawah)...bila dah masak, sejukkan sebelum letak filling.




sesuai juga untuk dijadikan sebagai hantaran atau buah tangan..(^^,)*

Bahan-bahan Krim Keju:-
-*250 gm cream chesse
-*80 gm gula icing - ayak
-*1/2 cawan fresh cream
-*1 sdb susu pekat manis

****putar hingga gebu cream chesse...kemudian masukkan bahan-bahan lain dan putar hingga sebati...masukkan dalam piping yang ada nozel bintang (piping bag kosong pun tak apa)...pipe kan kedalam kulit tart...hiaskan dengan buah-buahan yang disukai.


Bahan-bahan Hiasan:-
-*Buah Strawberry
-*Buah Kiwi
-*Buah Peach





SELAMAT MENCUBA (^^,)*




4 comments:

  1. kecurrnya tgok..tu bru tgok lom lg rasa ..he hhe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...
      sedap sgt zila...(promote sikit^_^)
      nti leh try...slalu buat filling kastard je...kali nie tukar ckit...boh keju lak...

      Delete
  2. Memang sesuai sangat jadi buah tangan atau hantaran... cantik sangat! Sayang nak makan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tue kak amie...
      mula2 tue mmg syg nk mkn tp tak tahan daulat tgk cream chesse...bedal 2@3 biji...hehehe^_^*

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...