Pages

Wednesday, 18 April 2012

Roti John

Assalamualaikum...

Salam sejahtera dan selamat petang buat semua...Alhamdulillah...masih lagi dapat bersua dialam maya nie...dah kekeyangan ke semua...nie mesti dh tersandar nie...hehehe...tapi bagi ibu-ibu mesti tengah fikir nak masak apa pula untuk minum petang nie kan...kalau dah setiap hari kita sediakan...bila tak buat rasa macam tak lengkap jer...betul tak.






Hari nie sri nak kongsikan resepi roti john...sri buat semalam untuk minum petang...mudah...cepat...dan yang pasti marvelousssss gitu...kalau bulan puasa nie antara menu wajib...kalau nak lagi mudah...boleh guna chicken floss ajer...tapi untuk resepi nie sri masak sendiri intinya...jom kita redah.






Bahan-bahan:-
-*3 bantal roti john (guna roti sosej pun boleh)
-*4 biji telur
-*inti - homemade inti / chicken floss / daging@ayam hancur
-*marjerin
-*sos cili
-*mayonis
-*lada sulah


Cara-cara:-
-Belah roti dan sapu marjerin...bakar sekejap atas pan...bila sentuh bahagian atas roti, dah rasa lembut...angkat dan ketepikan.
-Satukan telur dan inti...pukul sebati.
-Tuang adunan atas pan sebesar bukaan roti...ambil roti dan tekap atas adunan telur dan biar sekejap...bila dah garing angkat.
-Letak sos, mayonis dan lada sulah.






Resepi inti nie sri buat lebih untuk stok...senang sikit bila terasa nak makan roti john...kalau nak cuba boleh tengok resepi yang simple ni :))



Bahan-bahan Inti:-
-*200 gm isi ayam - dadu kecil
-*1/3 biji kentang - dadu halus
-*1 labu bawang besar - hiris nipis
-*1 sdb rempah kari daging
-*2 cawan air
-*garam
-*serbuk perasa
-*minyak untuk menumis


Cara-cara:-
-Panaskan minyak...tumis ayam, kentang, bawang besar...masukkan rempah, air, garam dan serbuk perasa...masak hingga kering.







SELAMAT MENCUBA :)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...