Pages

Thursday 29 March 2012

Pai Kastard

Assalamualaikum...

Salam ceria dan salam sejahtera...dah siap dengan hidangan makan tengahari ke...mesti sedap-sedap...lapar la pulak rasa sebab pagi tadi sri tak sempat nak sarapan...aduhhhh...nyanyi-nyanyi la pula perut nie...tapi apa-apa pun hari nie sri nak kongsikan dulu resepi pai kastard sebelum pergi cari makanan :))... pai nie memang mudah...cepat dan best sangat bila makan sejuk-sejuk.









Untuk kulit pai tue...sri dapat resepi dari kak Shiela Spice Journey ...terima kasih banyak-banyak kak sebab kulit pai tue memang kena dengan selera sri...teksturnya yang gebu...rangup dan ada rasa lemak butter...walaupun dah dituang dengan adunan kastard...tekstur dia tetap tak berubah...sebenarnya nie kali kedua sri buat...yang pertama tak sempat nak snap gambar...dah banyak keping yang hilang...hehehe...jadi petang semalam buat lagi untuk minum petang.






Untuk krim kastard...sri olah sendiri ikut selera sri...dalam adunan kastard sri tak letak telur...jadi kalau simpan lama pun bila makan kita tak akan rasa hanyir...jom kita layan resepi.









Bahan-bahan:-
-*125gm butter sejuk - potong kiub
-*1 3/4 cawan tepung gandum
-*1/4 cawan gula icing
-*1/4 sdt garam halus


Cara-cara:-
-Satukan semua bahan diatas dan uli sebati.
-Tekapkan dalam acuan...simpang dalam peti sejuk selama 30 minit.
-Keluarkan dan cucuk dengan garpu...bakar pada suhu 170 c selama 20 minit.
-Bila dah masak...biarkan seketika sebelum tuang krim kastard atasnya...hias dengan buah-buahan.


Bahan-bahan Krim Kastard:-
-*3/4 cawan tepung kastard
-*1 cawan susu segar
-*1 cawan susu cair
-*1/2 cawan air
-*5 - 6 sdb gula
-*1/4 sdt garam halus


Cara-cara:-
-Satukan semua bahan-bahan krim dan kacau hingga semua bahan mesra...masak atas api yang sederhana...sentiasa kacau adunan untuk elakkan adunan berketul...bila adunan mula memekat...tutup api dan alihkan periuk...teruskan mengacau hingga adunan nampak pekat dan licin...setelah itu bolehlah tuang atas kulit pai tadi.






SELAMAT MENCUBA :)

5 comments:

  1. salam
    amboii buat org kecurrr gituuee..nk sikitt..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...
      hehehe...boleh ajer...meh ah amik...ada lagi nie :))

      Delete
  2. aslmkm..tgk kat JM fb td..wah..menarik ni, nampak sedap & mudah..nak try gakla nanti, kiranya kastard tu tak bakar sekali yer..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...
      thanks...bg sri mmg marveloussss...:))
      kastard xyah bakar cz kita dh masak ia...bila dh tuang atas kulit pai...simpan dlm peti sejuk...
      slmt mcuba..

      Delete
  3. I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility problems?
    A handful of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer
    but looks great in Safari. Do you have any ideas to help fix this
    issue?

    Also visit my web site :: car shipping south africa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...