Pages

Friday 30 March 2012

Kek Chiffon Coklat

Assalamualaikum...






Salam Jumaat yang penuh barakah...salam ceria dan salam sayang pada semua teman-teman yang sudi berkunjung ke dapur yang tak seberapa nie...:)) Jumaat terakhir di bulan Mac...pejam..celik..pejam..celik..dah nak masuk bulan April...pantaskan perjalanan masa...tak terkejar rasanya.


Untuk hari nie sri nak kongsikan resepi kek chiffon coklat tapikan...coklatnya tak kuat sangat...sebab tue warnanya jadi warna coklat lembut gitu...tapi tak kisah lah sebab sri memang suka dengan teksturnya yang lembut toing..toing..toing lagi bila kita tekan...bila masuk dalam mulut macam span je rasa...:))






Terima kasih sri ucapkan pada kak Azlita Masam Manis dan juga Page FB Jom Masak...hasil geledah dapur diaorang...dapat juga sri buat kek chiffon nie...kek nie sri buat semalam...so pagi tadi baru dibedah siasat dan jadi sarapan sri sekeluarga...best sangat makan kek sambil minum nescafe panas...yummy...jom lah kita tengok resepinya.






Bahan-bahan:-
Bahan A
-*6 iji kuning telur
-*1/4 sdt garam halus
-*1/2 cawan gula castor


Bahan B
-*2/3 cawan minyak jagung / minyak masak
-*2/3 cawan susu segar perisa coklat
-*1 sdt esen vanilla


Bahan C
-*1 1/2 cawan tepung superfine / tepung gandum
-*2 sdt baking powder
-*1 sdt serbuk koko (boleh tambah kalau nak pekat sikit)
***ayak bahan tadi 3x


Bahan D
-*6 biji putih telur
-*1/2 cawan gula castor (bagi yang suka manis boleh letak 3/4 cawan)
-*1 sdt cream of tartar (CTT)


Cara-cara:-
-Satukan Bahan A dan pukul dengan whisk...tak perlu kembang...biar sebati saja.
-Masukkan Bahan B dan pukul lagi.
-Masukkan Bahan C dan pukul dengan whisk juga hingga semua bahan sebati dan ketepikan.
-Dalam mangkuk lain...putar putih telur dengan kelajuan tinggi hingga kaku dan bertanduk...masukkan gula castor dan putar lagi...kemudian masukkan CTT dan terus pukul dengan kelajuan tinggi hingga jadi meringgue.
-Masukkan 1/2 adunan meringue kedalam adunan tepung dan kaup balik kasar...masukkan separuh lagi dan kaup balik saja hingga sebati.
-Tuang dalam loyang dan bakar pada suhu 170 c selama 50 minit.
-Bila dah masak...terus terbalikkan atas redai...biar sejuk baru keluarkan dan potong.






SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...