Pages

Wednesday, 4 January 2012

aSAm pEDas piNDaNg tEMpoYak

Assalamualaikum...
Selamat petang dan salam ceria buat semua...dah selesai menjamu selera ke...Alhamdulillah...sri pun baru sudah...syukur atas nikmat dan rezeki yang diberikan...hari nie sri nak kongsikan resepi asam pedas pindang tempoyak...sekarang kan musim durian...:)) resepi nie sri dapat dari mak sri...meh tengok bahan-bahan yang diperlukan dalam penyediaan asam pedas pindang tempoyak.






Bahan-bahan:-
-*10 ekor ikan temenung / kembong (ikan ikut selera nak letak ikan apa ye)
-*3-5 sdb tempoyak (ikut selera juga ye)
-*2 biji cili merah - buang biji
-*10 biji cili padi
-*6 ulas bawang merah
-*2 ulas bawang putih
-*2 inci kunyit hidup
-*1 inci halia
-*belacan - secukupnya
-*garam
-*serbuk perasa
-*daun cenehom / kesom
-*1 keping asam keping






Cara-cara:-
-Kisar halus bawang merah, bawang putih,cili merah, cili padi, kunyit hidup, halia, belacan bersama dengan tempoyak...masukkan dalam periuk.
-Masukkan asam keping, garam, serbuk perasa dan daun kesom ke dalama bahan tadi dan masak hingga mendidih.
-Setelah itu masukkan ikan dan biar mendidih sekali lagi dan tutup api.






Memang best la...tambahan pula kena dengan Jus Tembikai 7up...leganya tekak bila minum waktu cuaca panas camnie kan.


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...