Pages

Friday 19 June 2015

Udang Goreng Kunyit

Assalamualaikum...

Salam Jumaat penghulu segala hari...Jumaat pertama di Bulan Mulia, Bulan Ramadhan Al-Mubarak...Rasanya belum terlewat untuk sri ucapkan Salam Ramadhan 1436H buat semua teman-teman dapur rosrikitchen.blogspot.com dan seluruh umat Islam di Malaysia mahupun di luar negara.






Sebenarnya suka betul sri tengok gambar kat atas nie tau...rasa tenang ja...gambar nie sri ambil masa bercuti di Tioman...sekali tengok macam kat luar negara pun ada (perasan sat)... :D

Abaikan 'prasantan' sri kat atas tue ya...:) :)...dah terlalu lama dapur nie ditinggalkan tanpa bertuan...hihihi...almaklum la...tuan dapur kehilangan mood untuk berblog...saat ini baru tergerak nak melawat dapur yang dah berhabuk setebal 2 inci...mana taknya...last sri masak kat sini bulan oktober yang lepas...menu Kuah Kacang ..kalau ada yang nak cuba buat makan dengan cucur @ cucoq (loghat utara)...boleh klik kat link ya..:)

Masa sekarang memang cepat rasanya bergerak meninggalkan kita...hari nie dah masuk hari ke dua kita menjalani ibadah puasa...sri doakan semoga kita semua dapat mengerjakan ibadah puasa dengan sempurna dan memperolehi keberkatan dari Nya dan rahmat Allah swt sentiasa bersama kita... :) 

Hari nie sri nak kongsikan resepi Ramadhan yang mudah dan senang untuk dicuba...menu nie sesuai untuk sahur atau iftar...resespi nie biasa ja...jom kita tengok apa bahan-bahan dia..:)






Udang Goreng Kunyit

Bhn A
-2 sdb minyak masak
-2 ulas bawang putih (dicincang)
-1 sdb cili kisar
-2 sdb sos cili
Bhn B
-6 bj cili padi
-6 bj tomato ceri
-1 labu bwg besar (potong bulat)
Bhn C
-25 ekor udang (buang kulit..senang sikit nak mkn 😁)
-2 sdt serbuk kunyit
-Garam
-Serbuk perasa
Cara2
-panaskan minyak..tumis bahan A..masukkan bahan B, kacau..terus masukkan bahan C..siap
**udang tak perlu masak lama2..nanti tak sedap 


SELAMAT MENCUBA (^_^)*

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...