Pages

Wednesday 10 April 2013

Asam Pedas Ikan Pari Dengan Timun

Assalamualaikum...


Selamat pagi dan salam 1 Malaysia...bertemu lagi kita didapur maya walaupun sejak kebelakangan nie sri asyik on...off ajer...cam biskut chipsmore...sekejap ada...sekejap tak ada...kadang-kadang hilang sekejap jer...adakala tue laaaaaaammmaaaaanya hilang bersembunyi...hihihi.(^^,)*


Bukan apa...kekangan masa yang tak mengizinkan untuk sri berdating dengan dapur rosri nie...ada saja yang jealous..hurrrmmmm....tapi biarkanlah ye...hari nie jom kita dating...masak apa tue...berasap sakan sri tengok dapur kawan-kawan...sedapnya bauuuu...nanti kita tukar-tukar mangkuk boleh.






Taaraaaa....hari nie sri nak kongsikan salah satu menu kegemaran sri, asam pedas ikan pari...memang mengancamlah...tambahan pula ada ikan masin atau ikan pekasam yang jadi pelengkap...makan pula dengan nasi panas-panas...tak nampak dah sapa yang lalu...kali ni sri buat letak timun...tapi kalau dapat timun bendang lagi sedap tau...selalunya sri letak bendi.






Kalau nak beli ikan pari nie kena hati-hati ye puan-puan...sebab takut terbeli yang berbau hancing (kalau tak salah, ikan pari yang berbau hancing nie sebab baru lepas melahirkan anak)...masa nak beli tu, cium dulu bau dia...kalau bau segar, ok boleh ambil...kalau tidak nanti tak sedap asam pedas kita.






Bagi yang nak cuba asam pedas cara sri, bolehlah jenguk-jenguk kat bawah ye...jom kita layannnn(^^,)*



Bahan-bahan:-
-*600 gm ikan pari - potong ketul-ketul
-*1 biji timun - buang biji
-*4 keping asam keping
-*daun kesum / cenehom
-*garam
-*serbuk perasa

Bahan Kisar:-
-*15 biji cili kering - buang biji dan rebus
-*5 ulas bawang merah
-*2 ulas bawang putih
-*belacan
-*2 inci kunyit hidup






Cara-cara:-
-Letak ikan dan timun yang telah dibersihkan dalam periuk.
-Tuang bahan kisar, asam keping, garam, serbuk perasa dan daun kesom.
-Renehkan sehingga ikan masak dan timun lembut.






Yang nie ayam goreng sempoi-sempoi jer...main campak-campak rempah ratus...saja nak bagi kelainan rasa pada ayam goreng...bila kunyah tu rasa cam wangi je sebab campuran rempah ratus...jom tengok apa yang sri campak tue..(^^,)*


Bahan-bahan:-
-*1 ekor ayam - potong kecil-kecil
-*1 sdt serbuk lada sulah
-*1 sdt serbuk ketumbar
-*1 sdt serbuk jintan putih
-*1 sdt serbuk jintan manis
-*1 sdt serbuk cukup rasa
-*garam
-*serbuk kunyit
-* minyak untuk menggoreng


Cara-cara:-
-Gaulkan semua bahan-bahan dengan ayam...perap 5 minit.
-Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan atau sehingga ayam masak.







SELAMAT MENCUBA (^_^)*



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...