Pages

Thursday 17 January 2013

Frambozen Kenari

Assalamualaikum...

Selamat petang dan salam sayang buat semua...selamat datang sri ucapkan pada tetamu yang baru singgah disini...pada yang tak jemu-jemu bertandang ke sini, terima kasih sri ucapkan atas sokongan semua...kalau ada salah dan silap harap dimaafkan.






Dah petang baru dapat masuk sini...boleh lah kemas-kemas apa yang patut...(^^,)
Hari nie sri nak kongsikan resepi yang sri dapat masa pergi jalan-jalan kat dapur zila4ever...Frambozen Kenari Berkuaci nama di beri oleh tuan empunya dapur...baru tengok dah tahu sedap...bila dah cuba...memang sedap i cakap u...tak caya cercuba...cercuba...tak rugi wooo...:p






Sri kongsikan resepi Frambozen Kenari disini bagi yang nak mencuba dan juga sebagai nota buat sri...halalkan ye zila sri coretkan disini resepinya...jom kita semak apa yang diperlukan untuk menyediakan biskut yang mabeles nie..:)






Bahan-bahan:-
Bahan A
-*250 gm tepung gandum / tepung redrose - sri guna tepung gandum
-*100 gm gula icing
-*110 gm serbuk badam - sri guna 60 gm badam cincang
-*195 gm butter - suhu bilik
-*1 biji kuning telur
-*80 gm susu tepung


Bahan B
-*Filling blueberry - untuk lapisan tengah


Bahan C (Royal Icing)
-*60 gm telur putih - sri guna 40 gm telur putih (dari 1 biji telur saiz A)
-*80 gm gula halus
-*2 sdb tepung jagung


Hiasan
-*Badam Keping secukupnya






Cara-cara:-
-Putar butter dan gula icing , kemudian masukkan telur kuning, tepung, susu tepung dan badam cincang..pukul lagi hingga jadi doh.
***uli dengan tangan...kalau lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit hingga adunan tak melekat pada mangkuk.
-Lapik tray (sri guna loyang cutter 11" x 9") dengan kertas...adunan nie cukup untuk satu loyang atau tray 12x12x2.
-Letakkan adunan dan padatkan...cucuk dengan garfu permukaan doh.
-Bakar selama 30 minit pada suhu 170 c.

Royal Icing.
***sementara menunggu adunan masak...kita sediakan royal icing.
-Putar putih telur hingga berbuih...masukkan gula halus sedikit demi sedikit dan putar hingga putih telur kaku.
-Masukkan tepung jagung dan dengan menggunakan spatula..kita kaup balik adunan hingga semua sebati.

-Setelah adunan masak...sapukan dengan filling blueberry hingga rata...kemudian kita ratakan royal icing.
-Taburkan dengan badam keping.
-Bakar lagi selama 20 minit pada suhu 170 c.
-Tambahkan lagi masa membakar selama 1 jam pada suhu 100 c untuk mengeraskan royal icing.

***bagi yang menggunakan tray...potong biskut kepada beberapa bahagian ketika masih panas.
AMARAN:biskut ini sangat rapuh dan SEDAP...hehehe






SELAMAT MENCUBA (^_^)*



2 comments:

  1. Sedap nampak frambozen tu.. lama akk pun tak buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap...rasa mcm tak cukup pula buat satu loyang jer..
      nti kita skodeng dapur akak pula ye..:)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...