Assalamualaikum...
Salam manis dan salam 20 Ramadhan...aduhhhh....pantas je masa berlalu...tinggal beberapa hari saja lagi bulan yang mulia ini akan meninggalkan kita...semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat semua dan dapat menyucikan diri kita...amin.
Terlebih dulu sri mengalu-alukan kedatangan jiran-jiran yang masih sudi menjengah dapur nie walaupun dari kita mula berpuasa tiada resepi baru yang dikongsikan...sri minta maaf sangat sebab memang tak dapat nak on9...rutin harian yang mencemburui serta keadaan kesihatan yang tak mengizinkan.
Jadi hari nie sri nak kongsikan salah satu resepi biskut yang memang wajib ada atas meja rumah sri setiap kali musim perayaan...Tart Nenas Gulung...ada lagi beberapa resepi biskut yang akan sri kongsikan nanti jika diberi kesempatan...Tart Nenas nie memang gebu sangat-sangat...cair dimulut giteew...hehehe.
Iklan jap...(^^,)*...tapi tempahan untuk Tart Nenas Gulung nie dah ditutup...kalau nak juga kena order lepas raya ye...sempat lagi promote sri nie kan...^_____^*
Tapi kalau nak rasa juga...jom belek resepi yang sri kongsikan disini...zzzuuuusssss.
Bahan-bahan:-
Bahan A
-*350 gm Butter
-*60 gm Gula Icing
Bahan B
-*1 biji Telur
-*1 sdt Esen Vanilla
-*1 sdt Pewarna Kuning
-*2 sdb Shortening
Bahan C
-*60 gm Tepung Jagung
-*40 gm Susu Tepung
-*1/2 sdt Emplex
Bahan D
-*500 gm Tepung Gandum
Bahan E
-*Jem Nenas secukupnya - bulat-bulatkan...sri beli jem yang dah siap kat bakery.
-*1 biji Telur - kocakkan sedikit dan letak pewarna kuning lemon...ini untuk sapuan atas tart nanti.
Cara-cara:-
-Putar bahan A hingga sebati...kemudian masukkan bahan B dan pukul rata.
-Satukan bahan C dan masuk sedikit demi sedikit hingga adunan bercampur rata.
-Masukkan tepung gandum dan uli dengan tangan hingga semua sebati...masukkan dalam acuan tart dan pipekan atas plastik supaya mudah untu kita ambil...pipekan adunan yang ada corak dibahagian atas supaya masa kita terbalikkan...bahagian kosong akan ada diatas...letakkan inti nenas yang siap di bulat-bulatkan dan gulung...sapukan telur dibahagian atas...bakar selama 15 minit pada suhu 160 c.
SELAMAT MENCUBA (^^,)*
No comments:
Post a Comment