Assalamualaikum...
Salam ceria dan salam sejahtera buat semua yang sudi melawat dapur sri...dah beberapa hari tak menjengah...rindu pula rasa...baru-baru nie sri pergi kerumah sedara di Chenor, Pahang untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu sri...bukan sepasang tapi dua pasang pengantin...kakak dan adik...selamat pengantin baru sri ucapkan dan sri doakan semoga kekal hingga ke Jannah...amin...
Hari nie sri nak kongsikan resepi ikan bawal masam manis...macam hidup kita...adakalanya masam dan adakalanya manis...rencah kehidupan yang perlu dilalui dengan kesabaran, kecekalan, kewarasan dan kebijaksanaan...sebenarnya lauk nie sri masak untuk hidangan beradap pengantin...jadi chef bidan terjun...tak tahu pun nak kena masak...sri nie kalau dapur yang tak biasa rasa kekok sikit...bukan apa...tak tahu dimana nak mencari bahan-bahan...tapi hentam sajalah labuuuu...harap pengantin puas hati :)) terima kasih juga pada yang membantu sri.
Sri masak 2 ekor tapi resepi nie sri bagi untuk seekor ikan sahaja...kalau nak buat lebih boleh gandakan ajer ye...jom layan...
Bahan-bahan:
-*1 ekor ikan bawal - buang perut dan bersihkan
-*1/4 lobak merah - di dadu
-*1/2 labu bawang besar - didadu
-*1 ulas bawang putih - di cincang
-*1/2 biji tomato - didadu
-*1/8 lada benggala merah - didadu
-*1/8 lada benggala hijau - didadu
-*2 sdb sos tomato
-*2 sdb sos cili
-*garam
-*gula
-*serbuk perasa
-*serbuk kunyit
-*1/2 cawan air
-*minyak masak
Cara-cara:-
-Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit...goreng dan ketepikan.
-Panaskan minyak untuk menumis...tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan lobak merah, bawang besar, tomato, lada benggala merah dan hijau...kacau rata.
-Masukkan sos tomato, sos cili, garam, gula, serbuk perasa dan air...masak hingga pekat dan tutup api.
-Curah atas ikan yang telah siap digoreng.
SELAMAT MENCUBA :)
Gambar-gambar yang sempat dirakam:
No comments:
Post a Comment