Pages

Friday, 2 December 2011

pUdiNg rOTi bErLAuk

Assalamualaikum...
Salam Jumaat yang penuh keberkatan...tak terasa masa berjalan...tinggal lagi beberapa hari adik sri akan di satukan...maka makin banyaklah kerja-kerja yang harus dilakukan...sekarang nie pun satu family tengah sibuk mengecat rumah...sri pulak baru habis membeli barang-barang untuk membuat cenderahati...nak buat sesuatu yang istimewa sikit...( special keee??? )...:))) kalau jadi nanti sri update ye.






Hari nie sri nak kongsi resepi puding roti...puding nie sri buat petang semalam...kira N3 tertangguh la nie...hehehe :))...jom lah tengok bahan-bahan yang diperlukan.


Bahan-bahan Kulit:-
-*6-8 keping roti - carik-carikkan
-*1/2 tin susu cair
-*1 sdb tepung jagung
-*1 sdb tepung kastard
-*1/2 sdt garam






Cara-cara:-
-Satukan susu cair, tepung kastard, tepung jagung dan garam...kacau sebati.
-Rendamkan roti didalam adunan tadi...kalau boleh jangan bagi ada lebihan adunan tadi...biar sama cukup adunan dengan roti...biarkan seketika kemudian letak dalam acuan yang telah digris dan buat seperti dalam gambar diatas.
-Setelah siap bolehlah letak inti.






Bahan-bahan Inti:-
-*1/4 ekor ayam - ambil isi dan potong dadu
-*1 labu bawang besar - dihiris nipis
-*1 ulas bawang putih - dicincang
-*1 biji tomato - didadu
-*1 biji cili merah - didadu
-*1 biji cili hijau - didadu
-*1/2 sdt serbuk lada sulah
-*1/2 sdt serbuk lada hitam
-*1/2 sdt serbuk lada hitam kasar
-*2 sdb sos cili maggi
-*garam 

Hiasan:-
-*3 keping keju keping






Cara-cara:-
-Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi...masukkan ayam dan kacau sekejap.
-Apabila ayam dah separuh masak...masukkan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam halus dan kasar, sos cili dan garam...kacau sebati dan biar hingga ayam masak...jangan letak air sebab kita tak nak bagi ia ada kuah.
-Bila dah masak...masukkan cili merah, cili hijau dan tomato...kacau sekejap jer sebab kalau kacau lama-lama, buah tomato akan keluarkan air.
-Letakkan inti didalam roti yang telah dibentuk dengan sudu bulat.
-Setelah siap bolehlah hias dengan keju.
-Bakar pada suhu 170 c selama 20 minit.
-Lepas keluarkan dari oven...biarkan sekejap baru keluarkan dari acuan.






SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...