Pages

Tuesday, 20 December 2011

paNDan sPOngE cUp cAKe

Assalamualaikum...
Salam ceria dan selamat menjamu selera...hari nie tak nak celoteh panjang-panjang sebab masih terasa letih lagi...hari nie sri nak kongsi resepi pandan sponge cup cake...resepi nie sri dapat dari teman FB ( kak Rina Mohd Dom )...terima kasih kak Rina sebab kek nie memang macam sponge :D ...N3 nie sri buat minggu lepas...jom layan bahan-bahan yang diperlukan.






Bahan-bahan:-
-*125gm tepung gandum
-*1 sdt baking powder
-*3 biji telur
-*1 sdb ovellet
-*130gm gula castor
-*25gm air ( sri ganti dgn air pandan...kisar 2 helai daun pandan dan tapis ambil airnya )
-*45gm minyak jagung / minyak masak






Cara-cara:-
-Ayak tepung gandum bersama baking powder...sri ayak 3x sebab nak bagi kek ringan...ketepikan.
-Satukan telur dan ovellet...kacau sebati...masukkan telur satu persatu dan mix hingga kembang.
-Setelah adunan tadi kembang...masukkan tepung dan air pandan berselang seli dan mix sebati.
-Akhir sekali masukkan minyak jagung / minyak masak sedikit demi sedikit dan mix sebati.
-Setelah sip...letak dalam cup dan bakar pada suhu 170 c selama 20 minit...kalau dalam loyang dalam 45 minit...sri guna api atas bawah.






SELAMAT MENCUBA :)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...