Assalamualaikum...
Salam manis dan salam ceria pada semua yang sudi BW ke dapur maya sri...terima kasih atas kunjungan teman-teman...kalau ada yang terkurang harap diampunkan ye...(^_^)*
Hari nie 6 November 2012 dan merupakan hari ulangtahun kelahiran bonda tercinta.
ø¤º°`°º¤ø,¸ Happy Birthday ¸,ø¤º°`°º¤ø,¸
-------------()--()--()--()--( )--()
-------------||..||..||..||..| |..||
_____.@@@@@@@@@@@@@@
_____{═╔╗╔╗═════════════}
_____{═║╚╝║══╦╦═╦╦═╦╗╔╗═}
_____{═║╔╗║═╝║╔╗║╔╗║║║║═}
_____{═║║║║╚╝║╚╝║╚╝║╚╝║═}
_____{═╚╝╚╩══╣╔═╣╔═╬═╗║═}
{═╔══╗╔╗═══╔╬╬╗╚╝═║╦═╝═════}
-------------()--()--()--()--(
-------------||..||..||..||..|
_____.@@@@@@@@@@@@@@
_____{═╔╗╔╗═════════════}
_____{═║╚╝║══╦╦═╦╦═╦╗╔╗═}
_____{═║╔╗║═╝║╔╗║╔╗║║║║═}
_____{═║║║║╚╝║╚╝║╚╝║╚╝║═}
_____{═╚╝╚╩══╣╔═╣╔═╬═╗║═}
{═╔══╗╔╗═══╔╬╬╗╚╝═║╦═╝═════}
{═║╔╗╚╬╬╦═╦╝╚╣╚═╦═╝║══╦╗╔╗═}
{═║╔═╗║║╔═╩╗╔╣╔╗║╔╗║═╝║║║║═}
{═║╚═╝║║║══║║╣║║║╚╝║╚╝║╚╝║═}
{═╚═══╩╩╝══╚═╩╝╚╩══╩══╬═╗║═}
{═════════════════════╚══╝═}
{═║╔═╗║║╔═╩╗╔╣╔╗║╔╗║═╝║║║║═}
{═║╚═╝║║║══║║╣║║║╚╝║╚╝║╚╝║═}
{═╚═══╩╩╝══╚═╩╝╚╩══╩══╬═╗║═}
{═════════════════════╚══╝═}
Layan sejenak...sumber dari youtube
Hari nie sri nak kongsikan resepi kek baldu merah aka Red Velvet Cake...sebenarnya nie permintaan dari mak sri...mak nak RVC untuk hari istimewa dia...jadi sri buatkanlah seperti yang diminta...sebelum nie sri pernah tayangkan resepi RVC cuma kali nie ada perubahan sikit pada resepinya sebab tangan nie gatal jer nak ubah-ubah resepi...sri ubah sikit-sikit je...hehehe...nasib baik jadi...tahun lepas sri buatkan RVC juga untuk befday mak dan masa tue adalah pertama kali sri buat RVC...tiba-tiba jadi kegemaran mak lah pula...jom kita redah bahan-bahannya (^_^)*
Bahan-bahan:-
Bahan A
-*3 biji telur kuning
-*1 biji telur
-*1 sdb ovellete
Bahan B
-*100 gm butter - cair dan sejukkan
Bahan C
-*60 ml susu segar
-*1 1/2 sdt teh cuka epal - guna cuka makan pun boleh
****campurkan kedua-dua bahan diatas dan biar selama 5 - 7 minit....masa nak guna baru kacau...ini untuk ganti buttermilk
Bahan D
-*80 gm tepung superfine
-*40 gm tepung jagung
-*1 1/2 sdb serbuk koko
-*1 sdt baking powder
-*1 sdt soda bikarbonat
***ayak bahan-bahan diatas
-*1 1/2 sdb pewarna merah
Bahan E
-*3 biji putih telur
-*80 gm gula castor
Bahan F
-*1 sdt baking powder
-*1 sdt cuka epal - guna cuka makan pun boleh
Cara-cara:-
-Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 160 c.
-Satukan bahan-bahan A dan pukul hingga gebu dan masukkan butter yang talah dicairkan dan pukul sebati.
-Kacau bahan C yang kita satukan dan biar beberapa minit tadi...masukkan kedalam adunan tadi dan pukul sebati...masukkan bahan-bahan D yang diayak sedikit demi sedikit hingga habis dan sebati baru kita masukkan pewarna merah dan pukul sebati...kemudian ketepikan adunan.
-Pukul putih telur dengan kelajuan maksima dan bila dah berbuih putih...masukkan gula castor sedikit-demi sedikit hingga habis dan kita pukul hingga adunan menjadi kaku...bila terbalikkan mangkuk adunan pun adunan tak jatuh.
-Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung dan dengan menggunakan spatula, kita kaup balik adunan...jangan kaup kasar-kasar tau...nanti kek bantat.
-Satukan bahan F dan kacau cepat-cepat dan dengan pantas juga tuang kedalam mangkuk adunan...kaup balik.
-Tuang kedalam loyang yang dialas dan bakar pada suhu 160 c selama 45 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing-masing...sri guna loyang 7".
-Bila dah masak, terbalikkan kek selama 3 -5 minit baru sisipkan bahagian tepi dengan pisau dan sejukkan sebelum kita make-upkan kek.
Panas dari oven ... (^_^)* |
Resepi cream cheese frosting nie sri dapat dari Marizah Miza @ owner Pages Jom Masak...terima kasih atas resepi...halalkan ye sri kongsi kat sini.
Cream Cheese Frosting
Bahan-bahan:-
-*250 gm cream cheese
-*2 cawan fresh cream
-*50 gm gula icing
-*2 sdb butter
-*1 sdb krimwell
Cara-cara:-
-Mix gebu cream cheese...masukkan gula icing, butter dan krimwell...mix sebati dan masukkan fresh cream...mix dengan kelajuan tinggi dan boleh lah make-up kan kita tadi.
Potong kek kepada 3 @ 4 lapis dan lapiskan dengan cream cheese frosting tadi.. Untuk memudahkan kita mendeko...lapiskan lapisan nipis pada kek dan simpan sekejap dalam peti ais...kemudian baru kita mula mendeko.
Untuk hiasan...sri guna crumb cake, coklat love dan coklat yang sri bentukkan (caranya, double boil coklat compound hingga cair sepenuhnya...masukkan dalam piping bag dan pipekan atas baking paper...keraskan dalam peti ais selama 10 minit...bentuk terpulang pada citarasa masing-masing)
SELAMAT MENCUBA (^_^)*
sedapppp:)
ReplyDeletethanks zila..
Deletesedap...rugi tau kalau xcuba..
hehehe :)