Pages

Tuesday 2 October 2012

Choclate Tart

Assalamualaikum...

Salam manis dan salam sayang buat semua....rindunya sri sama dapur alam maya nie...sekarang nie dah tak boleh nak online selalu...terlalu banyak benda yang nak diuruskan...masa yang ada macam tak cukup jer...lagi pula kata orang, kalau kepala berserabut...hati pula asyik mendung...apa yang dibuat semua serba tak kena...mudah-mudahan segala yang berlaku ada hikmah dan semoga Allah s.w.t permudahkan segala urusan...amin...

Hari nie sri nak sajikan pada semua menu petang yang bagi sri memang best lah...anak-anak pun pasti suka...bukan anak-anak jer tau...mak-mak anak pun pasti suka...dah lah mudah, senang dan cepat..sedap pula tue...hehehe...puji sendiri lak...(^_______^)*






Taraaaa.....ni lah yang sri katakan tadi...nampak best tak...best kan...Choclate tart...sesuai sangat untuk buat menu minum petang ataupun kalau rajin boleh buat kecil-kecil sebagai hidangan Hari Raya Haji nanti...dah tak lambat dah...untuk tart shell kita boleh buat awal-awal...bila dah dekat nak raya, kita cuma isikan choc filling jer...kan mudah.






Kalau nak dijadikan sebagai hadiah ataupun hantaran pun ok juga...(^_^)*






Ok lah...tak nak citer panjang-panjang lagi...jom kita layan resepi...zzZZZuuSSss


Bahan-bahan Tart Shell:-
Bahan A
-*250 gm butter
-*40 gm gula icing - ayak
-*1 sdt esen vanilla

Bahan B
-*1 biji telur

Bahan C
-*420 gm tepung gandum - ayak
-*1 cawan susu tepung

Cara-cara:-
-Putar bahan A hingga sebati dan lembut...kemudian tambahkan bahan B...putar lagi.
-Masukkan sedikit demi sedikit bahan C...boleh terus guna mixer atau uli guna tangan...sri guna tangan jer...bila dah sempurna doh tadi...simpan sekejap dalam peti ais selama 30 minit.
-Setelah itu...keluarkan dari peti ais dan bolehlah mula tekan adunan pastri kedalam acuan tart...sri guna acuan tart bersaiz 5.5cm...bila dah siap bakar tart shell pada suhu 160 c selama 20 minit....sejukkan sebelum letak filling.






Bahan-bahan Choclate Filling:-
-*80 ml non-dairy whipping cream @ susu cair
-*250 gm milk choclate
-*Hiasan :- choclate chip

Cara-cara:-
-Panaskan non-dairy whipping cream @ susu cair dengan cara double-boil hingga terbit buit halus disekeliling mangkuk...masukkan choclate yang dipotong kiub...kacau sebati dan ketepikan...biar suam dulu baru letak dalam tart shell dan tabur dengan choclate chip.






 SELAMAT MENCUBA (^_^)*


6 comments:

  1. Salam & selamat berkenalan, nice dessert, dah lama x buat tart ni : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam & salam perkenalan buat evelyn juga..
      thanks...:))

      Delete
  2. wsalam Sri.. chomey chomey laa tart ceklat tu.. nak 2 ketoi boleh?? hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak Shiela...
      nak bape ketoi pun blh...meh lah...
      sri dah simpan nie...:))

      Delete
  3. seriii amboii sedapnya..melampau2 coklte tu mggoda jiwa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...
      Thanks zila...
      Tue la kan...mlampau btul coklat tue...punah diet sbb xthn digoda camtue...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...