Pages

Tuesday 22 May 2012

Birthday Cake Wawa

Assalamualaikum....


Salam manis dan salam sejahtera...terima kasih pada teman-teman yang sudi berkunjung ke blog sri...tak lupa juga pada tetamu yang baru jumpa dapur sri yang tak seberapa nie...Alhamdulillah...hari nie bulan baru bagi kalendar Islam...Selamat datang Rejab, 1433H..."Pencarian hakikat Rejab sebenarnya bermula dan berakhir dengan kesucian hati kita...sucikan suapan..pakaian..dan perbuatan kita...InsyaAllah sinar keagungan Rejab mampu menjadi milik kita secara hakikatnya.









Hari nie sri nak kongsikan resepi kek vanilla...kek nie adalah tempahan dari kenalan sri cik wawa...wawa tempah 2 biji...satu saiz besar dan satu lagi saiz biasa...sri tak ada acuan kek yang besar...jadi sri buat dua biji kek dan sri cantumkannya...jadilah kek saiz besar (20"x10")...terima kasih pada wawa...jom geledah resepinya.






Vanilla Cake
Bahan-bahan:-
Bahan A
-*6 biji telur kuning
-*2 sdb ovellete
-*2 sdt perisa vanilla

Bahan B
-*160 gm marjerin - cairkan dan biar sejuk
-*60 ml susu segar

Bahan C
-*120 gm tepung superfine
-*60 gm tepung jagung
***ayak

Bahan D
-*6 biji putih telur
-*120 gm gula castor









Cara-cara:-
-*Panaskan ketuhar selama 10 minit pada suhu 160 c.
-*Satuka bahan A dan pukul hingga kembang dan berkrim...masukkan bahan B dan putar sebati.
-*Masukkan bahan C sedikit demi sedikit dan pukul hingga mesra...ketepikan.
-*Pukul putih telur dengan kelajuan tingga hingga berbuih dan masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan terus pukul hingga adunan bertanduk dan kaku (adunan meringue).
-*Masukkan adunan meringue ke dalam adunan tepung dan guna spatula untuk kaup balik adunan higga sebati.
-*Alas loyang dengan 'baking paper'...tuang adunan...bakar selama 60 minit pada suhu 160 c atau mengikut kepanasan oven masing-masing.
-*Bila masak...biarkan sekejap dan sejukkan atas redai.






Langkah Akhir:-
-Setiap biji kek...bahagi kepada dua lapisan dan lepa dengan fresh cream...untuk dua biji (sebenarnya 3 biji) kek nie...sri guna 1/2 kotak non-dairy whipping cream...pukul hingga kental dan lepa atas kek...lapiskan semula kek dan sri kemaskan dengan buttercream pada bahagian luar kek.






Adunan buttercream yang sri gunakan adalah seperti berikut
Bahan-bahan Krim:-
-*600 gm gula icing
-*3 cawan krimwell
-*3 cawan shortening
-*1/2 tin susu pekat manis
@
kalau sebiji kek
-*2 cawan gula icing
-*1 cawan krimwell
-*1 cawan shortening
-*2 sdb susu pekat manis


Cara-cara:-
-Pukul bahan-bahan diatas hingga gebu.


Bahan Hiasan:-
-*Buah strawberry
-*Choclate









SELAMAT MENCUBA (^^,)*




2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...