Assalamualaikum...
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Mas'ud r.a katanya : Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda : Janganlah ingin menjadi seperti orang lain kecuali dua orang ini. Pertama, orang yang diberi Allah s.w.t kekayaan berlimpah ruah dan ia membelanjakannya secara benar ( di jalan yang adil dan sesuai dengan perintah Allah s.w.t). Kedua, orang yang di beri allah s.w.t al-hikmah dan ia berperangai sesuai dengannya dan mengajarkannya kepada orang lain.
(Al-Bukhari)
Salam penghulu segala hari...semoga kita semua berada dalam lindungan Nya...hari nie sri nak kongsikan resepi nasi lemak...bila sri masak nasi lemak nie mesti teringat zaman sekolah...boleh dikatakan setiap hari mesti beli nasi lemak nie...kena keluar awal kalau tidak...alamatnya tengok meja makcik tue je lah...hehehe...kadang-kadang pesan dekat kawan kalau terlambat...nasi lemak makcik sorang tue je lain...nasi warna kuning...pastu ayam dia buat masak ros...tapi tetap ada sambal tumis.
Kalau ada jamuan dekat kelas pun...adakalanya mesti 'order' nasi lemak nie...zaman adik-adik sri pun sama...nasi lemak nie sri masak untuk makan tengahari...tapi tak ingat bila...kira N3 tertunda lah nie...:)) lupa simpan gambar kat mana...ok lah...jom kita layan resepi nie...
Nasi Lemak |
Bahan-bahan Nasi:-
-*4 cawan beras - basuh dan toskan
-*2 1/2 cawan air
-*2 1/2 cawan santan
-*2 inci halia - hiris nipis
-*1/2 labu bawang besar - hiris nipis
-*2 ulas bawang putih - ketuk
-*2 helai daun pandan - simpul
-*garam halus - sri guna sudu KFC...kalau 4 cawan beras, sri letak 5 sudu paras
-*Pewarna kuning
Bahan-bahan kisar:-
-*1 inci halia
-*1/4 labu bawang besar
-*1 ulas bawang putih - pilih ulas paling kecil
Cara-cara:-
-*Satukan semua bahan-bahan diatas berserta dengan bahan kisar kedalam rice cooker dan masak...bila air dah tinggal paras nasi...gemburkan dan tutup...biar sampai masak.
Ayam Masak Rose |
Resepi nie berbeza sikit dari ayam masak rose yang pernah sri post kan dulu...caranya pun mudah jer.
Bahan-bahan Ayam Masak Ros:-
-*1 ekor ayam - potong kecil...basuh dan toskan
-*1 cawan santan
-*1/2 cawan air
-*4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga)
-*garam
-*serbuk perasa
-*daun ketumbar - hiasan
-*minyak untuk menumis
Bahan-bahan kisar:-
-*4 tangkai cili kering
-*5 biji cili hidup
-*1 1/2 labu bawang besar
-*3 inci halia
-*5 ulas bawang merah
-*5 ulas bawang putih
Cara-cara:-
-Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar bersama dengan 4 beradik...bila dah wangi masukkan ayam dan kacau rata...kemudian masukkan santan, air, garam dan serbuk perasa...gaul rata dan biar hingga ayam masak...tabur daun ketumbar dan angkat.
Sosej Masak Sos |
Resepi nie sri tambah dalam menu nie sebab anak-anak mesti suka.
Bahan-bahan Sosej Masak Sos:-
-*10 batang sosej - potong 3 setiap satu (goreng sekejap)
-*5 sdb sos cili
-*1 sdb sos tomato
-*1/4 labu bawang besar - hiris nipis
-*1 ulas bawang putih - hiris nipis
-*2 inci halia - hiris nipis
-*air
-*minyak untuk menumis
Cara-cara:-
-Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia...bila naik bau masukkan sosej dan kacau...masukkan sos cili, sos tomato dan sedikit air...biarkan sekejap...bila kuah dah pekat tutup api.
Sambal Tumis |
Bahan-bahan Sambal:-
-*20 tangkai cili kering - rebus dan toskan
-*1 labu bawang besar
-*3 ulas bawang merah
-*2 ulas bawang putih
-*1/8 belacan - dari belacan yang RM0.30 tue :))
-*garam
-*serbuk perasa
-*gula
-*air asam jawa
-*minyak untuk menumis
Cara-cara:-
-Kisar halus cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan...panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi...masukkan garam, serbuk perasa, gula dan air asam jawa...masak hingga pecah minyak.
SELAMAT MENCUBA :)
-*20 tangkai cili kering - rebus dan toskan
-*1 labu bawang besar
-*3 ulas bawang merah
-*2 ulas bawang putih
-*1/8 belacan - dari belacan yang RM0.30 tue :))
-*garam
-*serbuk perasa
-*gula
-*air asam jawa
-*minyak untuk menumis
Cara-cara:-
-Kisar halus cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan...panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi...masukkan garam, serbuk perasa, gula dan air asam jawa...masak hingga pecah minyak.
SELAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment