Pages

Wednesday 22 February 2012

AngryBird Neslo Cake

Assalamualaikum...

Selamat petang dan salam 29 Rabiul Awal...terlalu pantas masa berlalu...tahun Hijrah dah nak melangkah ke bulan baru...azam dan harapan sri untuk tahun baru belum lagi terlaksana...sahabat-sahabat pula macam mana...ada yang dapat capai ke apa yang di hajati...sri doakan yang terbaik buat semua.






Hari nie sri nak kongsi resepi kek neslo...hasil godek-godek resepi yang ada dalam simpanan...ubah sana sikit...ubah sini sikit...hehehe...kek nie sri deko dengan buttercream yang resepinya sri dapat dari Page Jom Masak...sri tak pandai lagi dalam bab deko-deko nie...banyak lagi kena belajar...comot lagi kek nie...kek nie sri buat malam semalam tapi pagi tadi baru dapat ambil gambar dan buat bedah siasat...rasanya memang tak menghampakan...jom kita tengok bahan-bahan yang di perlukan.









Bahan-bahan:-
-*1 1/2 cawan marjerin
-*1 1/2 cawan gula castor
-*6 biji kuning telur
-*1 sdt esen vanilla
-*2 sdb susu pekat manis

Bahan A:-
-*1 3/4 cawan tepung superfine
-*2 sdt baking powder
-*1 peket nescafe 3 in 1 regular
-*1/4 cawan milo

Bahan B:-
-*4 biji putih telur
-*1/2 sdt cream of tartar (CTT)






Cara-cara:-
-Panaskan oven pada suhu 170 c selama 15minit.
-Pukul marjerin dengan gula hingga kembang dan gebu...kemudian masukkan telur kuning satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
-Kemudian masukkan esen vanilla dan susu pekat manis kedalam adunan dan pukul sebati...masukkan Bahan A sedikit demi sedikit dan pukul rata...ketepikan.
-Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga bertanduk (meringue) dan masukkan CTT...pukul lagi.
-Campurkan adunan meringue kedalam adunan tepung dan kaup balik kasar saja.
-Setelah siap, tuang adunan kedalam loyang yang telah dialas dengan baking paper dibahagian bawah...gris kan bahagian tepi loyang.
-Bakar selama 50 - 60 minit pada suhu 170 c.






Bahan-bahan Buttercream:-
-*1 cawan krimwell
-*1 cawan shortening
-*2 cawan gula icing
-*2 sdb susu pekat manis


Cara-cara:-
-Campurkan semua dan pukul hingga kembang dan gebu.
-Boleh lepa atas kek.






SELAMAT MENCUBA :)







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...