Assalamualaikum...
Selamat petang dan salam 29 Rabiul Awal...terlalu pantas masa berlalu...tahun Hijrah dah nak melangkah ke bulan baru...azam dan harapan sri untuk tahun baru belum lagi terlaksana...sahabat-sahabat pula macam mana...ada yang dapat capai ke apa yang di hajati...sri doakan yang terbaik buat semua.
Hari nie sri nak kongsi resepi kek neslo...hasil godek-godek resepi yang ada dalam simpanan...ubah sana sikit...ubah sini sikit...hehehe...kek nie sri deko dengan buttercream yang resepinya sri dapat dari Page Jom Masak...sri tak pandai lagi dalam bab deko-deko nie...banyak lagi kena belajar...comot lagi kek nie...kek nie sri buat malam semalam tapi pagi tadi baru dapat ambil gambar dan buat bedah siasat...rasanya memang tak menghampakan...jom kita tengok bahan-bahan yang di perlukan.
Bahan-bahan:-
-*1 1/2 cawan marjerin
-*1 1/2 cawan gula castor
-*6 biji kuning telur
-*1 sdt esen vanilla
-*2 sdb susu pekat manis
Bahan A:-
-*1 3/4 cawan tepung superfine
-*2 sdt baking powder
-*1 peket nescafe 3 in 1 regular
-*1/4 cawan milo
Bahan B:-
-*4 biji putih telur
-*1/2 sdt cream of tartar (CTT)
Cara-cara:-
-Panaskan oven pada suhu 170 c selama 15minit.
-Pukul marjerin dengan gula hingga kembang dan gebu...kemudian masukkan telur kuning satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
-Kemudian masukkan esen vanilla dan susu pekat manis kedalam adunan dan pukul sebati...masukkan Bahan A sedikit demi sedikit dan pukul rata...ketepikan.
-Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga bertanduk (meringue) dan masukkan CTT...pukul lagi.
-Campurkan adunan meringue kedalam adunan tepung dan kaup balik kasar saja.
-Setelah siap, tuang adunan kedalam loyang yang telah dialas dengan baking paper dibahagian bawah...gris kan bahagian tepi loyang.
-Bakar selama 50 - 60 minit pada suhu 170 c.
Bahan-bahan Buttercream:-
-*1 cawan krimwell
-*1 cawan shortening
-*2 cawan gula icing
-*2 sdb susu pekat manis
Cara-cara:-
-Campurkan semua dan pukul hingga kembang dan gebu.
-Boleh lepa atas kek.
SELAMAT MENCUBA :)