Pages

Thursday 5 January 2012

aYAm LaDa hiTAm dGn cENdaWAn

Assalamualaikum...






Salam ceria buat semua teman-teman...hari nie sri tak berapa sihat...tiba-tiba jer malam tadi kena selesema...lenguh jer rasa badan nie...bila kena demam selesema nie...tekak nie kalau boleh nak makan benda yang boleh hangatkan badan...jadi hari nie sri nak kongsikan resepi Ayam Lada Hitam dengan Cendawan...jom kita tengok apa yang diperlukan.






Bahan-bahan:-
-*1 ekor ayam - potong kecil
-*1 ulas bawang putih - cincang
-*100gm cendawan kering - rendam dan hiris nipis
-*1 labu bawang besar - belah enam
-*2 biji cili merah - potong serong
-*5 biji cili padi
-*1 sdt serbuk lada hitam kasar
-*garam
-*serbuk perasa
-*2 sdb minyak masak

Bahan Perap
-*1 sdb kicap pekat
-*1 sdb sos tiram
-*1 sdb kicap lemak manis
-*1 sdt serbuk lada hitam









Cara-cara:-
-Perapkan ayam bersama-sama dengan bahan perapan...perap lebih kurang 15 min - 20 min.
-Panaskan minyak dan tumis bawang putih...masukkan ayam yang telah diperap tadi dan gaul sebati...tutup kuali dan biar sampai kuah mendidih...kacau sekali sekala.
-Bila kuah dah mendidih...masukkan cendawan kering, cili merah, cili padi, bawang besar, serbuk lada hitam kasar, garam dan serbuk perasa...biar kuah agak pekat sedikit baru diangkat.






SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...