Pages

Monday, 7 November 2011

rEd vELvEt cAKe

Assalamualaikum....
Selamat pagi semua...dah hari raya yang kedua...penat semalam pun belum habis lagi...mana tak nya, macam2 juadah yang sri masak semalam bersama dengan adik2 untuk santapan tetamu yang berkunjung ke rumah...berbaloi rasa bila semua hidangan yang di sediakan habis...takut juga  kalau membazir...

Hari nie banyak betul undangan kenduri korban dan akikah...abah awal2 lagi dah keluar ke rumah kenduri untuk bergotong-royong membantu dengan jiran tetangga yang lain...







Semalam adalah befday bonda tercinta...jadi sri buatkan kek baldu merah (red velvet cake) istimewa buat mak.:)))..resepi nie sri dapat dari page Jom Masak...memang sedap dan mudah jer nak buat nya...nak upload semalam memang tak sempat...sibuk melayan tetamu yang hadir...






Kek sri dah sediakan pada malam raya lagi cuma deko yang siapkan pagi semalam sebab dah lewat sangat nak mendeko pun...badan pun dah letih2 sebab sebelum tue kena siapkan tempahan apam ladybird...jom tengok bahan2 untuk resepi kek baldu merah yang sri ambil dari page Jom Masak...cuma krim untuk lepa atas kek je yang sri ubah...:)))







Bahan-bahan:-
-*2 1/2 cawan tepung gandum
-*2 sdb serbuk koko
-*1 sdt baking powder
***ayak semua bahan2 di atas dan ketepikan.

-*1 cawan susu segar
-*1 sdb cuka makan
***satukan dan biar dalam 7 - 10 minit...kacau sebati (untuk gantikan buttermilk)

-*1 1/2 cawan gula castor
-*120gm butter
-*2 biji telur
-*1 sdt esen vanila
-*2 sdb pewarna merah
-*1 sdt baking powder
-*1 sdt cuka makan
-*sedikit coklat parut untuk hiasan


Cara-cara:-
-Satukan gula castor dan butter...pukul hingga kembang.
-Masukkan telur satu persatu serta esen vanila dan pukul.
-Masukkan bahan2 ayak berselang seli dengan buttermilk (susu + cuka makan) dan pukul hingga kembang.
-Masukkan pewarna merah dan gaul menggunakan senduk hingga sebati.
-Satukan baking powder dan cuka makan dan kacau bagi berbuih dan cepat2 masukkan ke dalam adunan tadi dan gaul dengan senduk.
-Setelah siap masukkan ke dalam loyang yang telah di griss dan bakar pada suhu 170 c selama 30 - 40 minit.






Bahan-bahan Krim:-
-*250 gm cream chiz
-*125 ml whipping cream
-*125 ml whipped cream
-*50 gm gula icing


Cara-cara:-
-Pukul cream chiz hingga gebu dan masukkan gula icing dan pukul lagi...ketepi kan.
-Satukan dua krim tadi dan pukul hingga bertanduk.
-Setelah siap, masukkan ke dalam adunan cream chiz tadi dan gaul dengan spatula.
-Siap untuk mendeko.


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...