Pages

Friday 4 November 2011

Homemade Fish n Chip

Assalamualaikum...
Sekejap je masa berlalu kan...hari nie dah 4hb Nov...tinggal hari nie dgn esok jer nak buat persediaan untuk menyambut aidiladha...di kesempatan ini sri ucapkan selamat menyambut aidiladha buat semua umat Islam...
Tahun nie kira special sikit sebab aidiladha + befday bonda tercinta...2 in 1 gitu :))))...boleh lah sambut sekali...sekarang tengah fikir-fikir nak buat kek apa untuk befday mak nanti...


Ok lah...hari nie sri nak kongsi resepi fish n chip...sebenarnya menu nie buat petang semalam...tapi tak sempat nak upload...selalunya makan kat kedai jer fish n chip nie tapi semalam teringin lak nak cuba buat sendiri...lagipun kepingan ikan yang lebih buat masak masam manis ada lagi sebungkus...sri buat sekali krim pudina sebagai cecahan fish n cchip nie...biasa makan dengan sos cili atau sos thai jer...






Bahan-bahan:-
-*1 kg kepingan ikan dory - dipotong 8-10 keping
-*2 sdb tepung gandum
-*2 1/2 sdb tepung jagung
-*1 sdt serbuk lada hitam
-*1 sdt serbuk lada sulah
-*garam
-*1 biji telur
-*serbuk roti secukupnya (sri guna yg readymade punya...kalau nak buat sendiri pun boleh...bakar roti keping...hancurkan dan bakar lagi dlm 2 min)

Cara-cara:-
-Perap ikan dengan garam dalam 3-4 minit dan panaskan minyak untuk menggoreng.
-Satukan tepung gandum, tepung jagung, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah dan garam...gaul sebati.
-Ambil ikan tadi dan salutkan dengan adunan tepung...kemudian 'mandikan' dengan telur hingga rata...lepas tue golekkan dalam serbuk roti.
-Goreng hingga kekuningan dan lakukan proses yang sama hingga habis semua kepingan ikan tadi.







Bahan-bahan Cecahan:-
-*1/2 tin susu cair / susu segar
-*2 sdb marjerin
-*1 sdb tepung gandum
-*1 labu bawang besar - di dadu
-*1 sdt serbuk lada hitam
-*10 keping daun pudina - di hiris halus (optional)
-*garam


Cara-cara:-
-Cairkan marjerin dan tumis bawang besar hingga layu.
-Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
-Masukkan susu, serbuk lada hitam, garam dan daun pudina...masak hingga mendidih sekali dan tutup api.
-Biarkan seketika dan kisar bahan2 tadi...masak kembali hingga agak pekat.







Makan sekeping pun dah cukup kenyang sebab hidangan nie di sertakan dengan hidangan sampingan mcm kentang goreng...kentang goreng nie kalau nak sedap lagi...lepas siap goreng, taburkan dengan sedikit garam halus dan serbuk lada sulah...lagi mengancam rasa dia...untuk menu nie semalam sri buat juga salad kentang...memang kenyang habis lah...:D


SELAMAT MENCUBA :)



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...