Pages

Wednesday, 26 October 2011

pAIs iKAn sArDin

Menu hari nie saya masakkan sesuatu yang simple dan mudah untuk di sediakan buat santapan tengahari... pais ikan sardin...boleh juga kalau nak ganti dengan ikan2 lain yang dirasakan sesuai atau mengikut citarasa masing2...pais ikan nie salah satu kegemaran saya...aroma daun kunyit yang terbit semasa membakar memang menaikkan selera...tambahan pula di bungkus dengan daun pisang...bahan2 nye pun mudah di sediakan...



Bahan-bahan:-
-*6 ekor ikan sardin (blh ganti dgn ikan kembong @ ikan tenggiri)
-*1 cawan kelapa parut
-*5 ulas bawang merah
-*1 ulas bawang putih
-*2 inci halia
-*2 inci kunyit hidup @ 1 sdt serbuk kunyit
-*5 biji cili kering
-*sedikit air asam jawa
-*garam & serbuk perasa
-*1 helai daun kunyit (di potong nipis)



Cara-cara:-
-Satukan semua bahan2 kecuali kelapa parut & daun kunyit...kisar hingga lumat.
-Masukkan kelapa parut dan kisar lagi.
-Letak dalam mangkuk dan masukkan daun kunyit...gaul sebati.
-Ambil sikit dan letak di atas daun pisang kemudian aturkan ikan diatasnya...letak lagi kelapa tadi di atas ikan dan bungkus...kemaskan dengan lidi.
-Bakar selama 20 minit.


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...