Pages

Thursday, 27 October 2011

kERaBu sELom udANg

Sedapnyaaa kerabu selom...nasi putih panas + ikan goreng + kerabu...sudah cukup buat saya menikmati hidangan tengahari...bagi saya hidangan tengahari atau malam harus ada ulam-ulaman atau sayur-sayuran...baru lengkap rasa sajian yang di sediakan...




Bahan-bahan:-
-*daun selom (dipotong halus)
-*udang (direbus dgn sedikit air & toskan)
-*1/2 labu bawang besar (di hiris nipis)
-*1/2 cawan kelapa parut
-*1 sdb udang kering
-*5 biji cili padi
-*2 biji cili hidup
-*belacan
-*air asam jawa
-*garam
-*gula

Cara-cara:-
-Kisar @ tumbuk cili padi, cili hidup, belacan & udang kering.
-Masukkan kelapa parut dan kisar sekejap.
-Campurkan bahan kisar dengan daun selom, udang (kalau nak ganti atau tambah kerang pun boleh juga), bawang besar, air asam jawa, garam & gula...gaul sebati.


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...