Pages

Friday 21 December 2012

Oreo Cheesecake For Birthday Abah

Assalamualaikum...






Salam Jumaat penghulu segala hari...salam manis dan selamat sejahtera pada semua...semoga hari ini lebih baik dari semalam dan apa yang terjadi semalam tak kira manis, pahit, masam atau masin adalah memori yang tak mungkin berulang...yang buruk jadikan sempadan dan yang baik jadikan tauladan.






Hai semua...bertemu kita lagi...hihihi (^^,)*sekejap ada...sekejap hilang sri nie kan...adussss...hujung-hujung tahun nie memang banyak kerja yang nak dibereskan...dan untuk N3 yang nak sri kongsikan hari nie pun sepatutnya sri buat minggu lepas tapi baru hari nie terlaksana hajat tue...kek nie sri buat khas sempena birthday abah pada 15 december lepas...kek nie pun baru pertama kali sri cuba hasil menggeledah dapur masam manis kepunyaan kak Azlita...dah lama sebenarnya teringin nak buat cuma tak berani jer...jadi bila baca setiap penerangan yang kak Azlita bagi, rasa macam boleh...jadi inilah hasilnya.






Kalau nak diikutkan, bulan nie banyak betul ulangtahun yang disambut dalam keluarga sri...maka banyak juga permintaan untuk kek...untuk ulangtahun perkahwinan sri pun belum buat lagi...nak kena tunggu en suami balik dari JB dulu baru nak buat...dan 25 december nie pula befday adik sri yang bongsu...mak aiii....bukan main di request nya kek befday dia...nak bertingkat-tingkat...suka-suka jer order...adusssss.

Untuk kek nie, bahagian dasarnya sri buatkan kek oreo dan resepinya pun dari blog kak Azlita juga juga...bagi yang nak resepi boleh tengok dibawah.






Mula-mula kita sediakan kek span oreo dulu

Oreo Sponge Cake
By : Chef Alex Goh (Buku Masakan Fruity Cakes) - resepi asal Chocolate Sponge Cake
Olahan : ROSRIkitchen

Bahan-bahan
Bahan A:-
-*4 biji kuning telur
-*20 gm gula halus

Bahan B:-
-*4 biji putih telur
-*100 gm gula halus - sri guna 80 gm gula halus

Bahan C:-
-*95 gm tepung - sri guna 100 gm tepung naik sendiri
-*15 gm serbuk koko - sri guna 65 gm biskut oreo yang dihancurkan bersama-sama dengan krim
~tepung dan serbuk koko diayak~

Bahan D:-
-*70 gm butter (cairkan) - sri guna 80 gm butter yang dicairkan
-*1 sdt esen vanilla

Cara-cara:-
***sediakan loyang bulat 7 inc ... alas loyang dengan kertas kek ... ketepikan
***panaskan oven pada suhu 170 c


-pukul bahan A hingga ringan dan gebu.
-dalam bekas lain...pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga ahbis dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan bertanduk ( meringue)
-masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
-masukkan baki adunan putih telur dan kaup balik hingga adunan bergaul sempurna.




-masukkan tepung dan serbuk oreo dan kaup balik hingga rata dan tambahkan esen vanilla.
-akhir sekali masukkan butter cair dan kaup balik adunan hingga semua adunan bergaul sebati.
-tuang dalam loyang dan bakar pada suhu 160 c selama 30 - 45 minit...bergantung pada oven masing-masing.
-bila kek dah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan atas redai.






Krim Keju

Bahan-bahan:-
-*1 paket biskut oreo
-*250 gm krim keju - pada suhu bilik
-*80 gm gula halus
-*100 gm coklat putih
-*250 gm krim putar / non-dairy whipping cream
-*50 gm air
-*15 gm gelatin halal
-*1 sdt esen vanilla


Cara-cara:-
-larutkan gelatin dalam air dan biarkan kembang
***isikan air dalam bekas dan baru taburkan serbuk gelatin.
-kemudian panaskan gelatin secara doble boilhingga gelatin melarut dan ketepikan.
-dalam bekas lain, cairkan coklat putih secara double boil juga dan ketepikan.

-pukul krim keju dan gula halus hingga lembut dan berkrim...pastikan krim keju pada suhu bilik.
-tuang coklat putih ke dalam adunan krim keju.
-tuangkan pula gelatin dan kacau sebati.
-tambahkan sedikit esen vanilla dan kacau adunan hingga sempurna.







-dalam bekas lain, pukul non-dairy whipping cream hingga gebu dan kental.
***selalunya bekas yang sri nak gunakan untuk pukul krim putar, sri akan
sejukkan bekas tersebut.


-masukkan 1/3 adunan krim putar kedalam adunan krim keju tadi dan kaup balik adunan hingga rata.
-tuangkan baki krim putar yang selebihnya dan kaup balik hingga adunan bergaul sempurna...masukkan dalam piping bag.









-potong kek span kepada 3 bahagian..ambil 1 lapisan dan letakkan atas lapik kek..sediakan loose pan atau spring form pan berukuran 7 inc..masukkan kepingan kek span oreo didasarnya.
-kemudian kita paipkan satu lapisan krim keju diatas lapisan kek...susun kepingan oreo diatasnya.
-paipkan lagi selapis krim keju dan susun biskut oreo diatasnya.
-tuangkan baki krim keju diatasnya dan ratakan permukaannya.
-simpan dalam peti sejuk semalaman atau paling kurang selama 4 - 5 jam.
-keluarkan kek dari loyang dan kemaskan tepinya.
-celupkan spatula dalam air panas dan lap kering...kemudian ratakan bahagian tepi kek supaya licin.
-kemudian make-upkan kek...(^^,)*






Sri harap semua dapat memahami apa yang sri terangkan...kalau ada yang kurang jelas dengan cara sri...boleh rujuk pada link yang sri sertakan...dan tak lupa pada kak Azlita yang sudi berkongsi resepi nie...memang sedap.






SELAMAT MENCUBA (^_^)*

4 comments:

  1. salam ziarah, berkenan tngk kek oreo kat atas ni...cantik dan menarik sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      time kasih atas kunjungan..
      masih ada yg kena perbaiki lg..:)

      Delete
  2. Cantik Sgt kek tu.. Mesti sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih Si Matatajam...
      sedap sgt dan bg penggemar cheesecake, tak rugi cuba...:)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...