Pages

Wednesday, 25 January 2012

aSAm pEDas kEriSik

Assalamualaikum...

Selamat tengahari dan salam ceria buat semua...salam 1 Rabiul Awal...cuti tahun baru cina baru-baru nie tak sempat nak pergi mana-mana pun...sibuk sikit tapi dapatlah berehat dirumah mak sri dan hari isnin pulang kekampung mertua pula...pagi tadi baru sampai rumah sebab suami dah kena kerja hari nie...sambil balik kampung sempat lagi belajar buat tapai pulut dari mak mertua...nanti nak cuba buatlah...tapi hari nie sri nak kongsi hidangan lain ye :))






Kali nie jom tengok resepi asam pedas kerisik...zZzuUusSs.



Bahan-bahan:-
-*4-6 ekor ikan kembong / 4 ketul ikan tenggiri
-*2 sdb kerisik
-*10 biji cili kering
-*5 ulas bawang merah
-*3 ulas bawang putih
-*2 inci kunyit hidup
-*2 inci halia
-*1 batang serai
-*2 batang serai - di ketuk
-*1/6 ketul belacan (sukatan ikut belacan RM0.30-satu ketul bahagi 6)
-*3 keping asam keping
-*daun kesom
-*garam
-*serbuk perasa
-*1 biji tomato - belah 4






Cara-cara:-
-Gaul ikan dengan garam dan kunyit...goreng sekejap...jangan terlalu garing...ketepikan.
-Kisar halus cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia, serai dan belacan...panaskan 3 sdb minyak dan tumis bahan-bahan kisar  beserta dengan asam keping dan serai hingga naik minyak.
-Selepas itu masukkan sedikit air untuk dijadikan kuah...jangan letak terlalu banyak air sebab asam pedas nie tak berapa sedap kalau kuah terlalu cair.
-Bila dah mendidih masukkan kerisik dan gaul sebati...kemudian masukkan ikan, daun kesom, garam dan serbuk perasa...biar mendidih sekali lagi dan tutup api...setelah itu baru masukkan tomato.




Jom semua...jemput makan...*(^__^)


SELAMAT MENCUBA :)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...