Pages

Wednesday 27 June 2012

Birthday Cake Akmar

Assalamualaikum...





Salam manis dan salam sejahtera...salam 7 Sya'ban...pagi tadi skip sarapan tak...jangan buat camtue tau...tak elok untuk kesihatan...masuk angin pula perut tue nanti...terus tak bersemangat nak buat apa-apa pun...masak apa untuk hidangan tengahari nie...sri makan kat luar je...marketing exec belanja...Alhamdulillah...rezeki hari nie...hehehe.

Ok lah...sebenarnya hari nie sri nak tayang tempahan kek ulangtahun kelahiran oleh kawan sri...kebetulan pula...tarikh dan tahun sama pula dengan sri...masa je yang tak tahu...tapi tuan blog nie tak sempat lagi nak buat kek untuk diri sendiri...rasa cam nak suruh orang belanja jer...hehehe(^_^)*
Maizatul Akma nama empunya tuan kek befday nie...dia nak kek vanilla dan deco dengan buttercream serta kacang tanah...tapi bahagian tengah kek sri lepa dengan fresh cream supaya seimbang rasa dan tak terlalu muak...jom layannnnn.






Vanilla Cake

Bahan-bahan:-
-*6 biji telur kuning
-*2 sdb ovellete
-*150 gm marjerin - cairkan dan biar suam
-*90 ml susu segar sejuk
-*1/2 sdt esen vanilla
-*1 1/2 sdt perisa vanilla
-*120 gm tepung superfine
-*60 gm tepung jagung
-*6 biji putih telur
-*120 gm gula castor


Cara-cara:-
-Panaskan oven.
-Pukul telur kuning dan ovellete hingga kembang..masukkan marjerin dan pukul sebati.
-Masukkan susu segar sejuk disusuli dengan esen vanilla dan juga perisa vanilla...pukul sebati.
-Ayak tepung superfina dan tepung jagung...masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan pukul sebati...ketepikan.
-Pukul dengan kelajuan tinggi putih telur hingga berbuih putih halus dan masukkan gula cator...putar hingga kaku @ softpeek.
-Guna spatula...satukan adunan putih telur dan adunan tepung..kaup balik perlahan.
-Tuang adunan kedalam loyang yang dialas dengan baking paper dan bakar pada suhu 160 c selama 55 minit.
-Bila siap...sejukkan atas redai sebelum melepa dan deko.






Buttercream:-
-*2 cawan gula icing - ayak
-*1 cawan krimwell
-*1 cawan shortening
-*2 sdb susu pekat manis
-*2 sdb freshcream

Cara-cara:-
-Satukan semua dan pukul hingga gebu...boleh la mulakan proses melepa...

***untuk mudahkan proses melepa...sediakan air panas dan kain bersih...rendamkan spatula dalam air panas dan lap dengan kain...licinkan krim atas kek...kaedah memudahkan proses dan bahagian atas dan tepi kek akan nampak licin...

Hiasan:-
-*1 cawan non dairy whipping cream - pukul hingga kaku...letak dibahagian tengah kek...kek sri potong kepada 2 bahagian.
-*kacang tanah secukupnya - goreng dan kisar kasar...letak dibahagian tepi kek...



dok diam-diam dalam kotak ni ye...nak pi hantar kat customer (^^,)


SELAMAT MENCUBA (^^,)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...